Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs
POLÍTICA

Conclave a Junts per la investidura

El partit de Carles Puigdemont debat sobre la seva estratègia

L'escenari postelectoral del 23-J ha deixat en mans de Junts la governabilitat d'Espanya. Una arma de doble tall, perquè si bé el partit de Carles Puigdemont pot marcar perfil davant d'ERC i debilitar l'Estat, també corre el risc de perdre més suports entre l'independentisme. Qualsevol decisió que prengui té les seves conseqüències.

Si Junts decideix bloquejar la legislatura i anar cap a noves eleccions, pot perdre una oportunitat d'or per aconseguir reivindicacions històriques. Si investeix a Pedro Sánchez haurà de ser amb una rebaixa de les seves pretensions, a causa de les limitacions del marc legal i les majories parlamentàries. La decisió serà compromesa en qualsevol dels casos.

El temps s'esgota i augmenta la pressió per a Junts. Per això la cúpula del partit es reuneix avui a Altafulla, província de Tarragona, amb la voluntat de traçar un full de ruta per a la recta final de les negociacions: ¿Investir Pedro Sánchez o no, i a quin preu?

Rebaixa de les condicions

La cúpula de Junts se sol reunir cada any per aquestes dates per encarar l'inici de curs. Aquesta vegada, la cimera serà a porta tancada i amb la màxima discreció ateses les particularitats del context polític. Els reunits no portaran mòbil a sobre, ni faran declaracions a la premsa.

Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació

Junts va plantejar inicialment l'amnistia dels represaliats del Procés i el referèndum d'autodeterminació. Però a Waterloo són conscients que la correlació de forces al Congrés impedeix la tramitació de certes lleis. De mica en mica, el sector més intransigent s'ha obert a rebaixar les pretensions.

Avui es posarà damunt la taula la investidura de Pedro Sánchez a canvi de l'amnistia i la cessió de diputats per tenir grup propi. Això darrer ja ha estat concedit, així que la pedra de toc és ara la llei d'amnistia.

La lluita pel relat

Els dirigents de Junts abordaran aquest matí les negociacions amb el PSOE al primer punt del dia: “Valoració del moment polític actual”. És previsible que s'enfrontin les dues posicions dins del partit, la tesi del bloqueig i la de la investidura.

Al si del partit cada vegada hi ha més dubtes sobre els presumptes beneficis que tindria la repetició electoral. Algunes enquestes mostren fins i tot una lleugera reculada de Junts en benefici d'ERC si hi hagués noves eleccions. Per contra, els partidaris de la investidura s'estan carregant de raons.

Puigdemont està lliurant ara una lluita pel relat, amb l'objectiu de justificar els moviments estratègics. La seva teoria és que la llei d'amnistia permet sortir de la via judicial per entrar a la política i és un primer pas per arribar al referèndum. Això és el que es debat avui al conclave més important per a Junts.

➡️ Política

Més notícies: