L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit
POLÍTICA

Els Comuns volen un nou cordó sanitari a tota la dreta a Catalunya

Jéssica Albiach demana al PSC, ERC i la CUP que només es pacti entre 'forces progressistes' i es relegui totes les altres formacions a ser mers espectadors de la política catalana


Els més grans recordaran que el 2003 el PSC, ERC i ICV van signar un acord de govern, el pacte del Tinell. Es comprometien, entre moltes coses, a no pactar res amb el Partit Popular. Va ser el primer cordó sanitari que va existir a Catalunya, una paraula que està molt de moda a l'esquerra i que funciona de meravella -interpretin aquí la ironia-.

Amb l'inici del Procés i el viratge de Junts cap al progressisme, l'estigmatització de la dreta a Catalunya es va accelerar. Pactar amb una força de dretes era sacrilegi i aquest va ser l'argument de Colau per arribar a l'alcaldia el 2015 o el de la CUP per enterrar Artur Mas. I, és clar, partits com ERC i Junts s'ho van empassar, van comprar aquest marc mental i van començar a competir per veure qui era més progressista.

La moda del concepte 'extrema dreta' ha tornat a posar a l'ordre del dia els cordons sanitaris. Ho van fer amb Xavier García Albiol a Badalona, on tots van pactar contra ell. No els va funcionar gaire bé: El del PP va treure 18 regidors de 27 i ara governa amb una plàcida majoria absoluta.

Els ha passat una cosa semblant a VOX als ajuntaments i al Parlament. No es pot parlar amb ells, no cal escoltar-los, ni pactar. Tot i que més de 200.000 catalans els van votar, no mereixen res. I, és clar, a Sílvia Orriols la fiquen ara al mateix sac: cordó sanitari com a recepta.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

Els Comuns volen ampliar el cordó sanitari

La candidata dels Comuns, Jéssica Albiach era entrevistada aquest dilluns a RTVE. Se sumava a la voluntat d'ERC i el PSC de no voler pactar amb VOX i Aliança Catalana, però feia un pas més. "A l'extrema dreta ni aigua. Però crec que cal anar més enllà: hem de corregir una anomalia que vivim al nostre país", assegurava Albiach.

Segons la valenciana, és una anomalia que es pacti amb forces de dretes qualsevol projecte, llei o pressupostos. "Tenint un dels parlaments més progressistes d'Europa, s'acaba governant amb la dreta", afirma, fent referència a pactes d'ERC amb Junts, per exemple. "Això és una anomalia que cal corregir", afegeix, deixant clar que exigeix a les forces d'esquerres que no arribin a cap pacte amb la dreta.

Muntatge fotogràfic de Jessica Albiach fent una botifarra al Parlament de Catalunya, amb Ignacio Garriga de VOX en primer pla

Els Comuns, doncs, volen un nou pacte del Tinell, on la dreta quedi relegada a ocupar les cadires al Parlament, com si no poguessin ser un interlocutor vàlid. Els consensos, segons Jéssica Albiach, només es poden fer entre les forces d'esquerres. I no només això: es posa al mateix sac qualsevol formació que no sigui de la seva corda.

Jéssica Albiach, a més, interpel·la únicament el PSC, ERC i la CUP, de manera que situa al mateix lloc Junts i VOX. Tal és la fixació de Catalunya en Comú amb la dreta que descarta que la formació de Puigdemont per no ser tan d'esquerres com ells, en un curiós exercici de democràcia parlamentària.

Curiosament, van ser els Comuns de Jéssica Albiach els que van mantenir l'alcaldia d'Ada Colau el 2019 gràcies als vots de Manuel Valls, vinculat a Ciutadans. Fa uns mesos, van votar el mateix que el PP per evitar que Xavier Trias fos alcalde. Cordons sanitaris demano, que per a mi no tinc.

➡️ Política

Més notícies: