Primer pla de Pedro Sánchez assegut al seu escó amb cara de preocupació emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

La Comissió Europea rectifica el govern de Pedro Sánchez per l'amnistia

Neguen que no hi hagi preocupació a Brussel·les


El Govern de Pedro Sánchez dedica molts esforços a controlar el relat sobre la llei d'amnistia dins i fora d'Espanya. Però els socialistes s'han emportat un sonor zasca de les institucions europees, que han desmentit les paraules de Félix Bolaños. No és veritat, diuen, que no hi ha preocupació a Brussel·les.

L'origen de la polèmica són les declaracions del ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. Segons va dir després de reunir-se amb la Comissió Europea, “a Brussel·les hi ha zero preocupació”. Ara, la mateixa comissió ha sortit a desmentir les paraules del ministre.

La CE afirma que encara no ha dit que la llei d'amnistia no li causa cap preocupació perquè no ha conclòs l'anàlisi sobre la norma. El portaveu de la comissió va assegurar que la trobada ha estat molt constructiva, i que els intercanvis amb Espanya seguiran”. Serà en el desenvolupament daquestes reunions quan la institució anirà valorant la situació.

La CE no descarta la preocupació

"Hi ha zero preocupació de la Comissió Europea sobre la salut i la fortalesa de lʻEstat de Dret i la separació de poders a Espanya". És la frase que va pronunciar Félix Bolaños, per aclarir els dubtes sobre les institucions europees. Brussel·les ha sortit a desmentir-ho, dient que “la nostra anàlisi encara està en procés”.

La Comissió Europea ja ha dit que no es pronunciarà fins que no s'aprovi la norma. Tota la resta són especulacions i interpretacions que, en aquest cas el Govern, utilitza a favor seu. En tot cas, la gàbia de les institucions europees és un element més de preocupació per al Govern.

Ja fa dies que el debat sobre la llei d'amnistia s'ha traslladat a les institucions europees, que segueixen molt de prop la qüestió. Brussel·les és precisament una de les darreres esperances de l'oposició per combatre els plans de Sánchez i Puigdemont. Però caldrà esperar saber com es pronuncien els comissaris.

El Govern, contra les cordes

El Govern ho vol tenir tot controlat, i les últimes hores es va conèixer el cessament del diplomàtic que va criticar la llei d'amnistia. Javier Benosa va criticar el silenci de la diplomàcia espanyol davant del que està passant a Espanya. El Ministeri d'Afers Estrangers l'ha cessat de manera fulminant.

El cessament del diplomàtic mostra que efectivament hi ha nervis al Govern de Pedro Sánchez. L'inquietant missatge que arriba ara de la Comissió Europea afegeix més preocupació al nou executiu. Qualsevol cosa que estigui fora de control pot ficar el Govern en un problema seriós.

El front judicial sembla controlat, ja que el PSOE compta amb una majoria de jutges progressistes al Tribunal Constitucional. Però el front internacional sembla més incert. No és casualitat que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, home de confiança de Pedro Sánchez, sigui dels pocs que han conservat les carteres.

➡️ Política

Més notícies: