Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient
POLÍTICA

Podemos comença a recular en la seva guerra amb Sumar

Marta Lois liderarà una candidatura conjunta amb IU i Podem a les eleccions gallegues

La ruptura a l'esquerra podria no ser definitiva, d'acord amb els últims moviments a l'entorn de Sumar i Podemos amb les eleccions gallegues com a teló de fons. Els de Yolanda Díaz i els morats han arribat a un principi d'acord per concórrer junts als comicis. Podemos sotmetrà la decisió a les bases.

Marta Lois, fins ara portaveu a Sumar, encapçalarà la candidatura de les esquerres als comicis gallecs del 18 de febrer. Íñigo Errejón, de Más País, sona com a principal candidat a ocupar la vacant del portaveu de Sumar al Congrés. Caldrà veure quin impacte té aquesta decisió al panorama nacional.

Cal recordar que Podemos va decidir abandonar Sumar i marxar al grup mixt el 5 de desembre passat. El preacord per a una candidatura conjunta a Galícia és un pas enrere dels morats a la seva guerra particular amb Yolanda Díaz. Tot i que sembla més un moviment tàctic que una reconciliació definitiva.

Objectiu, remuntar a les enquestes

Totes les enquestes donen la majoria absoluta al PP d'Alfonso Rueda a les eleccions gallegues del 18 de febrer. Això plantejava un repte a l'esquerra que finalment ha decidit unir forces contra l'amenaça de la dreta. Les últimes enquestes donaven un trist escó a Sumar i Podemos.

Segons el baròmetre, la segona força més votada després del PP seria el BNG, seguit del PSOE i Sumar/Podemos. Això plantejava fins i tot la possibilitat que Sumar i Podemos recolzessin la candidatura del BNG per unir forces contra la dreta. Però finalment han decidit presentar una candidatura a part.

Aquest context hauria propiciat la primera treva entre els magentes i els morats a la seva guerra particular per hegemonitzar l'espai de l'esquerra rupturista. Sembla ser un pas enrere dels morats per agafar impuls cap a la cita marcada en vermell al calendari. És a dir, les eleccions europees del juny del 2024.

Procés de primàries a Podemos

Podemos es troba en ple procés reorganitzatiu després de la decisió de deixar Sumar. S'ha obert un procés de primàries per triar vuit coordinadors territorials i, a més, el candidat de Podem a les eleccions europees. Irene Montero parteix com la gran favorita per encapçalar la candidatura europea.

A Podem plantegen la treva a les eleccions gallegues com un moviment tàctic per remuntar a les enquestes. Per tant, sembla poc probable que això tingui conseqüències en les relacions amb Sumar a curt o mitjà termini. Però sí que ofereix una imatge d'improvisació permanent en un espai fracturat.

A nivell nacional, Ione Belarra va treure pit després d'anunciar-se la pròrroga de l'escut social del Govern. Va reivindicar la seva tasca al capdavant de Drets Socials, però va considerar insuficients les mesures de protecció. Això deixa clar que Podem anirà prenent una línia o una altra en funció del context local, autonòmic, nacional o europeu.

➡️ Política

Més notícies: