Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint
POLÍTICA

Comença la subhasta de Pedro Sánchez

Felip VI encarrega al president en funcions anar a la investidura i els seus aliats redoblen la pressió sobre el candidat socialista

Arriben els darrers compassos del teatre que des de fa setmanes viu el Congrés dels Diputats i tots els actors es preparen per als darrers actes. Pedro Sánchez ja té l'encàrrec de Felip VI per anar a la investidura. El líder socialista encara no té gairebé cap suport assegurat. Però ja entrem en la fase decisiva per saber si tindrem un Frankenstein 2.0 o si, per contra, anirem a una poc probable -però tampoc descartable al 100%- repetició electoral.

Un cop es fixi la data per a la investidura de Pedro Sánchez, el cronòmetre començarà a comptar per a tots. Arriben els dies decisius i tots els partits en reforçaran la gesticulació. Això sí, ho faran calculadament perquè la corda no es trenqui del tot. I és que, almenys de portes per a fora, cap d'ells aposta per haver de tornar a acudir a les urnes -tot i que a alguns els perjudicaria més que a d'altres-.

Els seus socis redoblen la pressió... però sense que es trenqui la corda

Sumar sortia aquesta setmana a explicar que “estem molt lluny d'arribar a un acord” amb el PSOE. Yolanda Díaz sorprenia amb aquestes paraules que ni els seus no s'han cregut. Les enquestes no els afavoreixen de cara a una repetició electoral i, a més, s'han enfangat fins a dalt perquè socialistes i Carles Puigdemont apropessin postures. Massa risc per a ells anar de nou a eleccions.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

Pedro Sánchez sap que, per poc que cedeixi, pot donar per segur els vots de la formació de Yolanda Díaz. És un cas semblant al de Bildu, BNG i Esquerra. Els tres partits nacionalistes ja han deixat clara de manera reiterada la seva voluntat de no anar a una repetició electoral i, amb alguna concessió que una altra, el PSOE hi pot comptar per a la sessió d'investidura.

Els que posaran més contra les cordes Pedro Sánchez són PNB i Junts. Són les dues formacions que s'han mostrat més reticents a pactar amb el PSOE, si més no comparat amb els altres partits esmentats anteriorment. Però tant els uns com els altres són conscients del risc d'anar a repetició electoral.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

Perquè tornar a les urnes els pot fer perdre la posició actual. Una posició actual que no només els permet ser decisius a la sessió d'investidura. També ho seran cada vegada que Sánchez necessiti una majoria al Congrés, com ara quan toqui negociar els pressupostos. I amb un PSOE disposat a anar cedint davant seu a canvi de seguir al poder, l'escenari és ideal per a ells.

En el partit de Puigdemont, a més, tornar a acudir a les urnes comporta el risc de perdre el grup parlamentari propi -i tots els diners que comporta- que han pogut formar gràcies al PSOE.

En qualsevol cas, arriba la subhasta final de Pedro Sánchez. Els socialistes saben que donant concessions -més o menys assumibles- davant els nacionalistes i independentistes, no corre perill la seva -fràgil- majoria al Congrés. Ha estat així en els darrers quatre anys i és més que probable que ho segueixi sent en els propers quatre.

➡️ Política

Més notícies: