Muntatge de fotos d'Arnaldo Otegi, Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Andoni Ortuzar, tots quatre amb rostre seriós

POLÍTICA

Comença la campanya electoral d'un País Basc que oblida la independència

A diferència del processisme català, BIldu i el PNB eviten parlar de la independència i se centren en l'autogovern i altres qüestions polítiques en una campanya que ja ha començat

Hi havia un temps en què els independentistes catalans anaven al País Basc de vacances fascinats i buscant algun amic abertzale per fer-se una foto. Era el que es va anomenar la 'vasquitis' i que probablement va marcar la manera d'organitzar-se de la CUP i les seves organitzacions satèl·lit. Els casals populars, les barraques de festes majors o un cert codi de vestimenta ve importat del País Basc.

Podríem dir, però, que això ja ha passat a millor vida. D'una banda, perquè el Procés va arribar més lluny -sense arribar a res- del que mai ho havia fet el nacionalisme basc i de l'altra perquè han estat els anomenats independentistes d'Euskadi els que han copiat els partits catalans.

Si s'hi fixen, Arnaldo Otegi és molt amic d'Oriol Junqueras. És una cosa que la CUP i l'anomenada esquerra independentista porta fatal, després de dècades de pujar al nord a veure els seus amics. Fa temps que el líder abertzale va entendre que si Bildu volia arribar a quotes de poder havia de ser vist com algú de fiar. Semblar-se més a Esquerra que a la CUP.

Aquí va començar el viratge d'Otegi i Bildu, que de facto ja va ser una coalició entre Batasuna i altres formacions més semblants a ERC. El llenguatge d‟aquest partit ha anat prioritzant el discurs d‟esquerres i ecologista davant l'identitari. Pello Otxandiano, candidat a Lehendakari té un any menys que Pere Aragonès i representa també aquesta renovació de la formació.

Pello Otxandiano, de Bildu i Imanol Pradales, candidat del PNB

Bildu amaga la independència

Encara que costi de creure, Bildu no parla d'independència al seu programa electoral. En concret, demana “un altre tipus de relació amb l'Estat”. Als catalans els sonarà el concepte del "dret a decidir" que ara usen els abertzales: "Som una nació: reconeixement nacional; materialització juridicopolítica del dret a decidir pel que fa a polítiques públiques i al futur d'aquest poble; i relació de caràcter confederal basada en la bilateralitat”.

En resum, això que Bildu proposa és la celebració d'"una consulta vinculant" per validar un marc "confederal" amb l'Estat. Tal ha estat l'enrenou, que Pello Otxandiano ha hagut de sortir per explicar que aquesta proposta confederal, no significa que Bildu "renunciï a la independència". De fet, ha assegurat que per arribar a la independència "es passa per diferents estadis".

Si es fixen, és força semblant a l'estratègia que va escollir ERC des de l'u d'octubre: deixar la unilateralitat i rebaixar pretensions. No li va anar malament, va aconseguir 33 diputats i la presidència el 2021. Probablement, els problemes actuals d'Esquerra avui dia són més relacionats amb la gestió de govern que amb el full de ruta.

D'aquesta manera, Bildu oblida la independència "a curt termini" per intentar demostrar que poden ser tan fiables com el PNB. Cal tenir en compte que la societat basca és més conservadora que la catalana i durant dècades els abertzales eren aquells nens esbojarrats que com a màxim podien ser alcaldes de pobles petits.

2 peces de puzle amb la bandera de Catalunya i del País Basc

Val a dir que la nova política de Bildu els ha permès ser la força amb més regidors al País Basc i optar a guanyar per primera vegada a la seva història unes eleccions. Tal és l'ensurt que porten al PNB que han decidit buscar un candidat jove, Imanol Pradales, gairebé desconegut fa un any i de perfil sobiranista. "Soc un independentista amb els peus a terra, treballaré per més i millor autogovern", deia Pradales en una entrevista a El Diario Vasco fa dos mesos.

El PNB, doncs, advoca per un independentisme sense independència. No us preocupeu, no ho entén ningú. Seria una manera de dir que no volen un estat per al País Basc, però tampoc dependre de Madrid. Pradales ho va dir a Onda Cero d'una altra manera: "Tenim paciència històrica". L'objectiu dels nacionalistes bascos és l'autogovern mentre li diuen al votant de Bildu que ells tampoc no se senten espanyols.

A Catalunya, la baralla entre processistes va de referèndum, d'amnistia i els mateixos egos que el 2017. Al País Basc, Bildu i el PNB encaren les eleccions del 21 d'abril oblidant la independència i parlant d'altres coses. Potser sí que en aquest aspecte podria tornar la "vasquitis" una altra vegada.

➡️ Política

Més notícies: