Pla mitjà d'Inés Arrimadas en un faristol amb el lema Liberals, el mateix que es pot llegir al cartell que té darrere
POLÍTICA

Ciutadans renega ara de ser 'liberal' per ser un concepte 'vinculat a la dreta'

Nou gir del partit taronja per intentar evitar la seva desaparició

Ciutadans està en aquella típica fase de donar cops de volant per evitar la seva definitiva desaparició del mapa polític. El partit taronja va iniciar el viatge a l'ostracisme amb el dur revés que va patir a les passades eleccions municipals del 28 de maig. A les generals del 23 de juliol directament ja ni es van presentar. Però el problema més gran per a la formació constitucionalista no són els mals del passat, sinó el futur extremadament complicat que s'albira a l'horitzó.

Actualment, Ciutadans es troba sense rumb. La decisió de no presentar-se a les eleccions generals va provocar una guerra interna. Dirigents com Edmundo Val o Francisco Igea van ser suspesos com a militants després de criticar obertament la direcció del partit. Més enllà d'això, actius polítics com la portaveu Patricia Guasp, Lorena Roldán o Nacho Martín Blanco (que van fitxar pel PP) han decidit abandonar el vaixell. Ara, la formació taronja ha pres una decisió que ha sorprès fins i tot dins de Ciutadans i que deixa en evidència la situació que estan vivint.

Primer pla de Nacho Martín Blanco

Tal com avança The Objective, Ciutadans aposta ara per apartar-se i renegar del terme "liberal". Encara que aquest concepte defineix el partit fins i tot en el seu programa, la nova direcció en vol defugir perquè "està molt vinculat a partits de dreta". Així ho assegura Carlos Pérez-Nievas, responsable d'Organització del partit, en unes declaracions fetes davant de diversos càrrecs públics i afiliats a Saragossa.

Les paraules de Pérez-Nievas van sorprendre la majoria de presents. No és estrany, tenint en compte que el concepte "liberal" ha acompanyat Ciutadans des dels seus inicis. De fet, la direcció del partit està fins i tot disposada a eliminar aquesta paraula del programa oficial de la formació. Però més enllà del motiu ideològic que li vulguin donar, la decisió de renegar del terme "liberal" també té un objectiu estratègic.

Primer pla d'Edmundo Bal amb cara d'enfadat i fent un gest amb la mà dreta, tocant-se els dits polze i índex, per transmetre contundència

Avui dia, Ciutadans resisteix a Catalunya i no renuncia a presentar-se en una hipotètica repetició electoral al Congrés. I totes les esperances estan posades als comicis europeus que se celebraran l'any que ve. Per a les eleccions del Parlament Europeu, el partit taronja vol remarcar la seva idea de ser un partit “de centre” i així poder arribar a acords amb altres formacions per concórrer conjuntament.

Ciutadans vol buscar un acostament a partits regionals com el Partit Regionalista de Cantàbria de Miquel Àngel Revilla, Aragó Existe o Soria Ya. I la direcció creu que marcar perfil “de centre” i allunyar-se del concepte “liberal” i de ser “de dretes” pot beneficiar l'entesa que aquestes altres forces polítiques.

Curiosament, Ciutadans pren aquesta decisió quan recentment va arribar a valorar la possibilitat de canviar el seu nom i passar-se a anomenar 'Liberales'. Una prova més dels girs desesperats que està fent la formació taronja per evitar la seva desaparició.

➡️ Política

Més notícies: