Fotomuntatge entre una imatge dels Mossos d'Esquadra i una d'un yihadista
POLÍTICA

Espanya, en alerta davant d'un possible atac terrorista: preocupa especialment Catalunya

Els últims atacs posen Catalunya al punt de mira

Els atacs terroristes recents de Hamàs i la resposta d'Israel han provocat que es prenguin accions de seguretat a tot el món. Com en altres països, Interior ha ordenat que es reforcin les mesures de seguretat pel risc d'atemptat terrorista a Espanya.

La situació actual ha provocat que Espanya estigui al nivell 4, de 5, d'alarma antiterrorista. El conflicte a l'Orient Mitjà i els atacs terroristes a França i Brussel·les han estat els desencadenants per prendre la decisió. D'aquesta manera, la seguretat de l'Estat s'ha reforçat.

Preocupació pels 'llops solitaris'

El fet que el nostre país sigui “territori de pas” no afavoreix la situació actual. Són molts els radicals que creuen per la Península per entrar a altres països, però també per assentar-se al territori espanyol.

Precisament aquests són els que més preocupen Interior: els que han estat en zones de conflicte i s'estableixen al nostre territori. Aquests són els que més vigilància requereixen i, que, la policia qualifica com a llops solitaris, segons ha avançat el Mundo.

Fonts d'Interior indiquen a aquest diari que aquests "són perfils d'islamistes perillosos que, fins ara, no han fet el pas, però que poden obeir ordres o sentir-se 'il·luminats' per la gihad". Per això, es poden convertir en perillosos en qüestió d'hores, i això fa que requereixin més vigilància.

A més d'aquests, també hi ha un altre perfil de llop solitari: els que s'han anat radicalitzant de manera personal i que són capaços de fer accions terroristes de manera individualitzada.

Catalunya, al punt de mira

Els darrers atacs produïts a Bèlgica o França han disparat les alarmes. Aquests atacs han estat produïts per llops solitaris que podrien haver entrat a través del nostre país. Precisament per això, Espanya es troba en risc.

Actualment, la policia només en té localitzats 300, per la qual cosa han incrementat el control sobre els sospitosos. És una tasca complicada la de 'caçar els llops'. Doncs, no es relacionen amb ningú, s'autorradicalitzen per Internet, per això costa trobar-los.

Ara, l'objectiu és incrementar la seguretat per trobar més sospitosos. Segons han indicat des d'Interior a El Mundo, la zona més “calenta” és Catalunya. Doncs, indiquen que, la política amb què s'ha governat durant els darrers anys ha afavorit l'arribada d'immigrants i, entre ells, llops solitaris.

Madrid és un altre dels punts calents. Allà, poden passar per desapercebuts a causa de la densitat de població, de manera que la feina de la policia es complica.

Interior augmenta la seguretat i vigilància a tot el país

Tot i que Madrid i Barcelona són dos dels punts més calents del país, des d'Interior volen deixar clar que tot Espanya es troba en alerta.

Tal com ha indicat el mitjà esmentat anteriorment, Interior ha augmentat la seguretat i vigilància a tot el país. I, a més de voler controlar tots els llops solitaris, els especialistes en gihadisme estan seguint molt de prop els passos dels que estan a punt de complir condemna.

Fa tot just uns dies, un gihadista detingut a Vitòria va desaparèixer després de quedar en llibertat sota control telemàtic.

Joan Ignasi Elena: «Estem en un país segur»

Aquest dimecres, 18 d'octubre, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha parlat del tema a una entrevista per a 'El món a RAC1', de Jordi Basté. Ha llançat un missatge de tranquil·litat a la població, ja que ha recordat que el risc d'atemptat a Catalunya "fa mesos que és molt alt".

Així, ha indicat que creu que no estaria justificat augmentar el nivell d'alerta perquè la situació "no ha canviat substancialment". Tot i així, ha explicat que es reforçarà la presència policial dels Mossos.

"Farem un seguiment especial a determinats llocs pel risc que puguin tenir. Són espais on hi ha grans aglomeracions i punts estratègics de països que estan al marge del conflicte o són objectius d'organitzacions terroristes", ha detallat.

➡️ Política

Més notícies: