Pla aeri de la manifestació de l'ANC a la plaça d'Espanya, amb milers de manifestants amb banderes estelades i diversos espais buits
POLÍTICA

Catalunya no vol la independència

L'ANC torna a punxar mentre intenta imposar la unilateralitat

Tot i la gesticulació de partits, entitats i mitjans processistes, la Diada de l'11-S va posar de manifest que la independència a Catalunya ja no està de moda. La manifestació cridada a ser massiva va tornar a punxar. I segons el CEO, el 'no' a la separació de Catalunya i Espanya segueix en màxims des de l'inici del Procés.

L'independentisme volia visibilitzar ahir el seu retorn després d'una llarga travessia pel desert de la desmobilització. Tot i això, la jornada va acabar amb una nova punxada de participació, el president Aragonès evacuat per la policia i l'ANC demanant eleccions en un ambient tens marcat per la divisió.

La conclusió és que l'aritmètica parlamentària del 23-J va atorgar a l'independentisme un protagonisme que en realitat ja no té. Per això ERC i Junts continuen tibant la corda per l'amnistia i el referèndum. I els sectors més radicals, envalentonats, tornen a agitar la Declaració Unilateral d'Independència.

El declivi de l'ANC

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va treure pit després de la manifestació afirmant que hi havia més de 800.000 persones. Una xifra del tot inversemblant, com van fer notar després els mateixos independentistes. “No pot ser que fa anys omplint la Gran Via o la Diagonal fóssim milió i mig o dos, i ara amb buits a la plaça gairebé un milió”.

Segons la Guàrdia Urbana, ahir van assistir a la manifestació 115.000 persones. Aquest recompte serveix com a referència per veure com s'ha desinflat el moviment els darrers anys. Es pren com a referència 2012, l'any en què oficialment va començar el Procés:

  • 2012: 1,5 milions
  • 2013: 1,6 milions
  • 2014: 1,8 milions
  • 2015: 1,4 milions
  • 2016: 875.000
  • 2017: 875.000
  • 2018: 1 milió
  • 2019: 600.000
  • 2020: Covid
  • 2021: 108.000
  • 2022: 150.000
  • 2023: 115.000

Una de les claus de la desmobilització ha estat precisament la pèrdua de transversalitat del moviment. Sens dubte, no ajuda que la manifestació fos organitzada per una entitat hostil a un altre sector de l'independentisme. Això evidencia que el processisme no només s'ha desmobilitzat sinó també radicalitzat.

Guanya el 'no' a la independència

Mentrestant, el no a la independència es manté en màxims històrics. Així ho ha confirmat aquest matí el director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Muñoz, a El Matí de CatalunyaRàdio. El 'no' segueix per sobre del sí, i amb prou feines hi ha hagut variacions des de l'últim baròmetre del 5 de juliol del 2023.

Diverses persones subjecten una bandera estelada durant la manifestació organitzada per l'Esquerra Independentista, amb motiu de la Diada, dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2021, a Barcelona

Segons aquella enquesta, el 52% dels catalans votarien 'no' en un referèndum, davant del 42% que votaria 'sí'. Es tracta d'una tendència a l'alça, ja que el 'no' va créixer dos punts i el 'sí' va baixar un punt des del darrer sondeig.

Una cosa encara més cridanera. Segons Muñoz, només una quarta part dels independentistes, al voltant d'un 10% del conjunt de l'electorat a Catalunya, defensa la independència unilateral. Aquest és el sector que controla ara mateix l'espai i el relat de l'independentisme.

➡️ Política

Més notícies: