Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint
POLÍTICA

Catalunya dona una altra vida extra a Pedro Sánchez

Els catalans castiguen el processisme i permeten somiar al PSOE

Si Pedro Sánchez ha sortit viu d'aquestes eleccions generals és, en gran part, gràcies a Catalunya. El PSC ha arrasat, sent el clar vencedor a les 4 províncies catalanes. I gràcies a això, el PSOE somia en evitar un govern del PP. Triomf sense pal·liatius dels socialistes en una Catalunya que ha decidit castigar el processisme.

El PSC ha estat la força més votada a Barcelona, a Tarragona, a Girona i a Lleida, sumant un total de 19 escons (el 2019 en van treure 12). No han arribat als històrics 25 disputats aconseguits per Chacón del 2008, però tornen a ser determinants al Congrés. Els socialistes han quedat molt per davant dels seus perseguidors: ERC, Sumar i Junts, que se n'han quedat amb 7 cadascun. I el més important per a ells, el PP s'ha estancat només amb 6, mentre que Vox s'ha hagut de conformar amb 2.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

Per tant, si el PSOE ha evitat quedar molt per sota del PP al Congrés dels Diputats, ha estat gràcies al resultat del PSC. Dit d'una altra manera, si Pedro Sánchez té l'oportunitat de tenir una altra vida extra, és gràcies als catalans. No se sap què passarà les properes setmanes, però si l'actual president del govern no ha hagut de dimitir aquesta nit, és degut al resultat obtingut a Catalunya.

Desastre processista

És evident que el PSC ha capitalitzat el vot útil a Catalunya. Els independentistes han decidit castigar ERC, Junts i la CUP amb una abstenció notable. I també hi ha hagut un transvasament de vots d'aquests partits, especialment d'ERC, als socialistes.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23J a Catalunya per partits

Esquerra ha vist com ha perdut gairebé la meitat dels escons, passant de 13 a 7. Junts n'ha perdut un i també es queda en 7. I els pitjor parats són els de la CUP. Perden els seus 2 escons i no seran al Congrés la propera legislatura (si és que hi ha legislatura i no repetició d'eleccions, tot i que això ja és un altre tema).

Barcelona socialista

El triomf del PSC és degut, sobretot, al bon resultat obtingut a Barcelona. Els socialistes catalans han aconseguit 13 escons, 5 més que fa 4 anys. Ho fan a costa d'una ERC que perd 3 dels 7 que tenia actualment. A la província més poblada de Catalunya també destaca la pujada insuficient del PP (de 2 a 5 diputats) i les caigudes de Junts (3 on van aconseguir-ne 4) i la CUP (que ha perdut els 2 únics que tenia).

Gràfic que mostra els resultats de les eleccions generals del 23J a Barcelona per partits

ERC cedeix a Tarragona

El partit d'Oriol Junqueras tenia dos escons a Tarragona. N'ha perdut 1, que ha guanyat el PP, i permet al PSC guanyar també en aquesta província. De fet, els socialistes són els que han quedat més a prop de sumar un altre escó. Com ja va passar a les municipals a Tarragona o Reus, el PSC torna a liderar aquesta demarcació.

Gràfic que mostra els resultats de les eleccions generals del 23J a Tarragona per partits

'Sorpasso' del PSC a ERC a Lleida

El PSC també ha guanyat a Lleida. Allà han 'robat' un escó a ERC per quedar per sobre dels republicans, que s'han de conformar amb un únic diputat. Junts aconsegueix un altre escó, mentre que el PP ha quedat a 3.250 vots d'obtenir representació.

Gràfic que mostra els resultats de les eleccions generals del 23J a Girona per partits

Girona castiga el processisme

Si el processisme tenia una plaça forta, aquesta era Girona. I encara que Junts ha mantingut els dos escons, ERC ha perdut un diputat. Aquí també la caiguda dels republicans permet la victòria del PSC en aquest territori, que aconsegueix ser la força més votada, sumant 2 escons. Igual que a Lleida, el PP no ha obtingut representació per poc: 1.000 vots. En territori indepe, la CUP també pateix un cop dur, sumant menys vots que Vox (que tampoc entra).

Gràfic que mostra els resultats de les eleccions generals del 23J a Lleida per partits
➡️ Política

Més notícies: