Tres persones parlant en públic amb un fons borrós.
POLÍTICA

La Catalunya del tripartit: què portaven ERC, PSC i Comuns al seu programa electoral

Repassem les seves propostes més destacades: administració, seguretat, immigració i habitatge

Un cop acabada la muntanya russa de les negociacions polítiques, el tripartit ja és aquí i és qüestió de temps que Salvador Illa sigui president de la Generalitat. És moment, doncs, de la política.

A més a més de problemes urgents com la inseguretat o l'habitatge, el nou Govern d'Illa haurà d'afrontar multitud de reptes. I ho farà amb fortes tensions al Parlament i amb unes majories molt ajustades. De fet, només cal que un diputat es despengi perquè el seu Govern perdi la majoria parlamentària.

En qualsevol cas, que sigui un tripartit “progressista” ja ens indica quina serà l'aroma de les polítiques del nou Govern. Tot i que, en realitat, el marge de maniobra és el que és i l'acord d'investidura és força eteri. En matèria d'habitatge, per exemple, han promès fer el que els partits progressistes fa anys que prometen.

Pla mitjà de Salvador Illa en un faristol amb cara d'enfadat i trist

Sigui com sigui, fem ara un repàs a algunes de les propostes més destacades que van presentar PSC, ERC i Comuns a les darreres eleccions autonòmiques. Destacarem 4 àmbits: seguretat, immigració, administració i habitatge.

Seguretat

Al maig el PSC oferia mesures que es consideren punitives i dissuasives. Parlava de desplegar més mossos (570 cada any), dotar de més mitjans la justícia, crear una unitat contra la multireincidència i endurir el codi penal. Això darrer ja està en tràmit al Congrés dels Diputats, però ERC i Sumar (Comuns) hi van votar en contra.

Per la seva banda, Comuns i ERC van presentar unes propostes molt similars entre si, “bonistes”, segons els seus crítics. Parlaven de coses com “feminitzar” el cos de Mossos o promoure la mediació. Encara que també hi va haver espai per a propostes més versemblants com augmentar el nombre d'agents o, com van oferir els Comuns, desplegar-los en zones que no tenen policia local.

Immigració

En matèria d'immigració, és fàcil que tots tres partits arribin a una entesa perquè van oferir propostes similars. Gairebé totes les mitges giraven al voltant de la idea d'integració. L'única veu una mica discordant seria la d'ERC, que al programa demanava el traspàs de les matèries d'immigració a Catalunya.

Per la resta, no van plantejar mesures del tot concretes. Per contra, insistien en la importància del “model d'integració”, “garantir els drets de la població migrada”, “cohesió social”, etc. Novament, ERC posava la integració dels immigrants en relació amb la “construcció nacional” de Catalunya.

Un grup de joves asseguts en un banc a una plaça, amb edificis residencials de fons.

Administració

Un altre important dels programes electorals era la mida de l'administració. És un tema important per a Catalunya. L'administració catalana és força disfuncional i, a més, està saturada. Això es deixa notar en gairebé tots els àmbits on un ciutadà ha de bregar amb l'administració.

Novament, ERC i Comuns van plantejar un discurs molt semblant. Parlaven de crear més sector públic amb la corresponent infraestructura administrativa. Més els Comuns que ERC, que demanaven “reapropiar-se de sectors estratègics”. Els republicans parlaven de digitalitzar l'administració i “modernitzar el model organitzatiu”.

El PSC, en canvi, anunciava que posarien en marxa “una auditoria dels serveis públics per conèixer ineficiències dels diferents sistemes”. Pel que han pactat amb ERC, sembla que no només no hi haurà una auditoria, sinó més creació de teixit administratiu.

Habitatge

Aquesta serà una de les matèries més importants. Amb el lloguer disparat a Catalunya –i a Barcelona, que té el lloguer més car d'Espanya–, el tripartit s'ha llançat a fer tota mena d'enormes promeses.

Balcó amb el cartell de Se Lloga a Barcelona

Més enllà dels programes electorals, ja parlen de creació d'uns 70.000 habitatges públics, centenars de milions en inversió perquè l'administració compri habitatge i regular al màxim els índexs de preus i els lloguers turístics. En realitat, res que no hagin promès durant gaire temps els partits progressistes.

➡️ Política

Més notícies: