Muntatge amb foto de personatges
POLÍTICA

Carles Puigdemont, cada cop més nerviós: possible moció de censura a Ripoll

El líder de Junts estaria movent els fils per desbancar Sílvia Orriols amb el suport de PSC, ERC i la CUP

Carles Puigdemont, contra les cordes després de perdre la batalla per la Generalitat, hauria decidit llançar una ofensiva total contra Aliança Catalana. El líder de Junts s'estaria plantejant una moció de censura a Ripoll per desbancar Sílvia Orriols de l'alcaldia. Seria una declaració de guerra en tota regla, ja que Aliança Catalana ha basat el seu creixement aquest darrer any i mig en el govern de Ripoll.

Els rumors sorgeixen des de dins de la pròpia Aliança Catalana. Acusen Puigdemont de moure els fils per forçar la secció local de Junts a Ripoll de pactar amb el PSC, ERC i la CUP per desbancar Orriols. Cal recordar que Aliança Catalana governa en minoria amb sis regidors des que Junts trenqués a última hora el cordó sanitari amb el PSC, ERC i la CUP per impedir que Sílvia Orriols arribés a l'alcaldia.

Carles Puigdemont amb vestit fosc parlant en un podi amb micròfons.

En aquella ocasió, Puigdemont es va posicionar clarament en contra del suport de Junts a Aliança Catalana –contravenint així a la línia defensada per Laura Borràs. Aleshores ja intuïa la competència que Aliança Catalana podia suposar per a Junts en la reconstrucció de l'espai independentista conservador. Efectivament, Aliança Catalana ha basat el seu creixement en la crisi del processisme i, en bona mesura, ha nodrit les files de dissidents de Junts.

Els nervis s'apoderen de Carles Puigdemont

La pèrdua de la Generalitat en mans de Salvador Illa i les fugues de Junts a Aliança Catalana han provocat els nervis a Waterloo. Hi ha un moviment que ha preocupat especialment i és el canvi de jaqueta de Josep Sort. Com explica Ferran Casas a NacióDigital, qui va ser candidat de Junts a les eleccions del 2017 i 2021 és ara un dels actius més enèrgics en l'expansió del partit de Sílvia Orriols.

Això és rellevant perquè Josep Sort pertanyia al cercle de confiança de Laura Borràs, rival de Carles Puigdemont pel control del partit. Això demostra el que molts temien, i és que el desbancament del sector de Laura Borràs impliqués la pèrdua d'una part important de les bases independentistes de Junts. Unes bases que haurien trobat acomodament, com Josep Sort, al projecte de Sílvia Orriols.

Fotomuntatge de Sílvia Orriols amb Laura Borràs

A les portes del congrés nacional de Junts, Carles Puigdemont hauria decidit llançar l'ofensiva sobre el partit de Sílvia Orriols. L'expresident arriba molt debilitat, després del fiasco del seu retorn, amb l'amnistia a l'aire i sense la Generalitat ni gairebé poder territorial. El seu pla per recuperar el terreny perdut passa per debilitar l'orriolisme, a qui responsabilitza en bona mesura de la seva derrota davant de Salvador Illa el 12 de maig.

Una operació arriscada

A Junts ni confirmen ni desmenteixen els rumors, malgrat les crítiques rebudes aquestes últimes hores després de destapar-se les suposades intencions. El fet que Manoli Vega, fins ara cap de files dels juntaires a Ripoll, hagi deixat la seva acta de regidora els últims dies, no ha fet més que alimentar els rumors. I és que Vega va ser la figura que va impossibilitar el pacte Frankeinstein per evitar l'alcaldia d'Orriols l'any passat. Exigia, com a segona força més votada, ser l'alcaldessa, però ni el PSC, ni ERC, ni la CUP van voler i tot se'n va anar en orris.

És clar que un moviment d'aquesta envergadura suposaria un abans i un després en el context polític actual. Però fins i tot dins de Junts són molts els que pensen que més enllà dels efectes a curt termini, a la llarga no faria més que aprofundir en la crisi de confiança dels de Puigdemont.

No només perquè faria més gran la separació entre l'independentisme radical –aglutinat al voltant de Sílvia Orriols– i el processisme. Sinó també perquè obligaria Junts a anar de la mà amb el PSC, donant la raó als que acusen Junts de ser el mateix que ERC. Orriols perdria el seu fortí, però quedaria defenitivament investida com la nova líder de l'independentisme.

El retorn precipitat de Carles Puigdemont el 8 d'agost passat va demostrar que la seva figura ha perdut l'aura i la capacitat d'atracció que tenia. La seva operació per carregar-se al sector de Laura Borràs i fer un replegament ideològic i estratègic del partit no estaria donant el resultat esperat. Per això la cúpula de Junts pensa ara en una operació a la desesperada que, contra tot pronòstic, podria acabar impulsant encara més Aliança Catalana.

➡️ Política

Més notícies: