Em sap greu, no puc ajudar amb això.
POLÍTICA

Carles Puigdemont, 13 tuits sobre València i ni un sobre les inundacions a Catalunya

Ha volgut aprofitar la catàstrofe natural per guanyar protagonisme i disparar contra els seus rivals polítics

La tragèdia de la DANA ha despullat els polítics per la seva manca de gestió però també per l'aprofitament que alguns han intentat fer pel seu benefici. Entre ells, Carles Puigdemont, que ha volgut aprofitar la desgràcia per guanyar protagonisme i reflotar el seu projecte. La seua vehemència en les crítiques al govern valencià del PP contrasta amb el silenci davant la reeixida gestió del govern socialista de Salvador Illa a les inundacions a Catalunya.

Un carrer ple de runes i fang després d'una inundació amb un cotxe bolcat i persones netejant.

Només cal entrar al seu perfil de Twitter per comprovar-ho. Des de dimecres 30 d'octubre fins avui, és a dir, en set dies, el president de Junts ha escrit 9 tuits i ha fet 4 retuits sobre la DANA a València. Però encara no ha dit res sobre les inundacions que han afectat diverses localitats aquestes últimes hores a Barcelona.

Tampoc Junts ha emès cap missatge al respecte, malgrat que sí que ha denunciat la gestió política a València per assenyalar que Espanya és un “Estat fallit”.

Tot i que Junts és un partit d'àmbit català i Carles Puigdemont expresident de Catalunya, s'han mostrat més interessats per València que no pas pel seu propi territori. La diferència és que en una DANA podien treure rèdit polític criticant el PP, el PSOE i el Rei, ia l'altra sortien més perdent que guanyant. "Sempre ha estat un miserable com a polític", ha dit Emiliano García-Page aquest diumenge sobre Puigdemont, "sospito que com a persona també".

Els tweets de Puigdemont sobre València

Dimecres a la matinada 30 d'octubre, Carles Puigdemont se'n va fer ressò al Twitter de l'“angoixa creixent” i la “situació de les persones afectades” pel temporal a València. Va enviar la seva solidaritat, “especialment a professionals i voluntaris”.

Hores després va qualificar de “terrible” el que estava passant i va dir que “la prioritat absoluta són les persones i la vida”. Però llavors ja va atribuir la catàstrofe al canvi climàtic ia la gestió del PP valencià. Va demanar “responsabilitats i prendre mesures”.

L'endemà va posar la lupa a “els governants que no han estat capaços de preveure i anticipar les mesures que haurien pogut reduir significativament el nombre de vides humanes que s'han perdut”. Divendres va fer retweet d'un missatge que comparava “la xifra i la urgència amb què van anar a partir el cap dels catalans armats amb paperetes i urnes”. El mateix dia va insistir en la "negligència de les autoritats" i va demanar dimissions per "banalitzar els riscos" i la gestió "tardana, descoordinada i ineficient".

Hores més tard va fer un desafortunat joc de paraules, en un tuit on deia "riades d'indignació". Encara el mateix dia, divendres 1 de novembre, va retuitejar la portada del Libération amb el titular "Les morts evitables" i una tira còmica amb un torero capejant la riuada.

Dissabte va apuntar directament el president del Govern, Pedro Sánchez, després de la seva compareixença: "L'excusa no pot ser que el president de la Generalitat valenciana és qui ha de demanar ajuda. No podeu defugir la vostra responsabilitat". Va tornar a recordar que l'enviament de policies i militars a Catalunya per "impedir un referèndum que tampoc no vau aconseguir evitar".

Diumenge va afirmar que va criticar la gestió de la informació oficial: "Limitar-se a comunicar la xifra de les autòpsies practicades i el nombre de víctimes identificades és insuficient i alimenta l'allau de rumors i notícies sense contrastar". Va apel·lar a la "coordinació" i el "lideratge informatiu" com a "part necessària de la gestió de la crisi". I en un altre joc de paraules de dubtós bon gust va dir que “ara ja està tot enfangat, literalment i metafòricament”.

Silenci sobre el temporal a Catalunya

Després dels incidents de Paiporta, va compartir les imatges de l'atac al Rei Felip amb el missatge "enfangats fins a la corona, se n'aniran amb la cua entre les cames". Després va analitzar en un altre tuit la situació política desencadenada. "El problema és que ara mateix no sembla que hi hagi cap proposta democràtica prou forta per capitalitzar aquesta energia i convertir-la en un moviment transformador", va lamentar. De totes maneres, ha afegit que "la ferida és tan profunda que seria inconcebible que d'aquí a un temps les coses continuessin igual".

Ahir encara va tenir temps de retuitejar el missatge d'un valencià que desmentia una mica. Ni una paraula sobre el temporal que apropava Catalunya quan ja s'estaven fent les primeres alertes. Tampoc després.

El silenci de Carles Puigdemont abans, durant i després de les inundacions a Catalunya deixen en mal lloc el principal líder de l'oposició a Catalunya. El president de Junts s'ha significat per criticar tot allò que fa el govern de Salvador Illa. I com es veu als anteriors tweets, també a donar lliçons als altres de governs de com gestionar una crisi. Però, en canvi, no ha llançat cap missatge durant la DANA a Catalunya, ni ha valorat la gestió de la prevenció a Catalunya per part del govern socialista.

➡️ Política

Més notícies: