Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Carles Puigdemont suma un contratemps inesperat

Les bases sotmetran a consulta les negociacions amb el PSOE

Més pressió per a Carles Puigdemont. Les bases del Consell de la República, òrgan que va impulsar l'expresident per sostenir la ficció d'un govern a l'exili, votaran en una consulta sobre les negociacions per la investidura. El referèndum no serà vinculant, però sí orientatiu sobre el sentir de la militància.

Han estat les mateixes bases les que han promogut aquesta consulta. Ho han fet en virtut d'un mecanisme que permet sotmetre les decisions polítiques a votació si hi ha un suport de l'1% dels militants. La consulta és totalment aliena a la direcció del Consell, liderada per Carles Puigdemont i Toni Comín.

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: ¡Pincha aquí para unirte a la comunidad de TELEGRAM de E-Notícies, las noticias de verdad sin censura.

L'impuls d´aquesta iniciativa coincideix amb el procés d'implosió del Consell, a causa de l'enfrontament entre l'executiva (Govern) i l'òrgan legislatiu (Assemblea de Representants). Acusen precisament Puigdemont de carregar-se l'assemblea per eliminar la democràcia interna. Ara les bases han promogut aquesta consulta que podria condicionar encara més la decisió de l'expresident.

Consulta no vinculant

Els militants del Consell de la República estan convocats a consulta entre el 17 i el 23 d'octubre. S'hauran d'inclinar sobre bloquejar la legislatura a Espanya o facilitar un govern progressista. El referèndum tindrà un mer caràcter consultiu, i la decisió final recaurà a la direcció de Junts.

Muntatge de fotos de Carles Puigdemont, amb rostre somrient, i una urna al costat amb la bandera d'Espanya de fons

La proposta ve dels crítics amb “l'autoritarisme” de Carles Puigdemont i Toni Comín. Volen aprofitar els pocs ressorts de participació democràtica que queden al Consell per posar contra les cordes l'executiu. Per això han impulsat aquesta consulta amb una pregunta molt clara:

El Consell per la República ha de promoure el bloqueig de la investidura del president d'Espanya per part dels partits catalans?

A Junts asseguren que serà el partit i ningú més qui prendrà la decisió final, però l'anunci no ha agradat gens a Ferraz. Acusen l'entorn de Puigdemont de fer soroll per enterbolir les negociacions. Al partit de l'expresident reiteren la necessitat de serietat i discreció davant d'una negociació “transcendental”.

Via unilateral

El Consell de la República es va manifestar diumenge passat, amb motiu de l'aniversari de l'1-O, a favor d'aixecar la Declaració Unilateral d'Independència si l'Estat no ofereix una sortida democràtica al conflicte. El mateix Puigdemont ha mostrat fins ara un to molt dur i intransigent. I fins i tot ha tornat a agitar la via unilateral.

Tot i això, alguna cosa ha canviat en la direcció de Junts, que ara sembla més inclinada a arribar a un acord amb el PSOE. La consulta a les bases no serà vinculant però sí que tindrà un gran poder simbòlic per a l'expresident. És la primera vegada que es pregunta directament als seus fidels sobre la posició a prendre en aquesta cruïlla històrica.