Muntatge amb un pla mitjà de Carles Puigdemont parlant des de la tribuna del Parlament Europeu i un altre de Pedro Sánchez fent el mateix
POLÍTICA

Carles Puigdemont també paga les conseqüències de pactar amb Pedro Sánchez

L'esquerra i els independentistes serien els grans perdedors de les eleccions europees

Les eleccions europees marcaran un punt d'inflexió al turbulent panorama polític actual. Els comicis estaran marcats pel pacte d'investidura entre el PSOE i Junts. Segons una enquesta de Sigma Dos per a El Mundo , l'acord passaria factura tant als socialistes com als postconvergents.

Els de Carles Puigdemont obtindrien un 2,3% dels vots, més de dos punts menys que en els darrers comicis. Perdrien un eurodiputat i passarien de dos a un escó al parlament europeu. Seria un cop dur per a aquest partit, que ha basat bona part de la seva estratègia en el front internacional.

Les eleccions europees també comportarien un càstig per a ERC, la coalició del qual amb el Bildu i el BNG passaria del 5,6% al 2,8% dels vots. Els independentistes perdrien dos diputats i passarien de tres a dos. El PSOE i Podem serien les altres dues formacions més castigades a les europees.

Patacada de l'esquerra

A la batalla entre els dos grans partits, el PP d'Alberto Núñez Feijóo s'imposaria clarament al PSOE de Pedro Sánchez. El 2019, els socialistes van obtenir el 32,84% dels vots i 20 diputats, mentre que el PP va rebre el 20,13% i 12 diputats. Segons l'enquesta, aquest 2024 el PSOE perdria 3,2 punts i un diputat.

Sorprèn sobretot la pujada del PP, que augmentaria en 17 punts els seus suports i passaria de 12 a 25 diputats al parlament europeu. En cinc anys, els socialistes perdrien l'avantatge de 12,7 punts respecte del PP, i quedaria 9 punts per sota dels populars. Un clar missatge dels espanyols a Pedro Sánchez.

Pel que fa a Podem, els morats patirien també les conseqüències de la seva baralla amb Sumar. Si el 2019 van obtenir un 10% dels vots i 6 diputats, ara cauria al 2,6% i es quedaria amb un sol diputat. La candidatura que probablement encapçalarà Irene Montero passaria de la quarta a la sisena posició, darrere d'ERC/Bildu/BNG.

Sumar i Vox, en auge

Ciutadans és una altra formació que quedaria pràcticament escombrada, passant de tercera a novena força en cinc anys. El partit taronja patiria les conseqüències de la reorganització de la dreta i passaria del 12,2% al 0,2% dels vots. Perdrien els dotze diputats que tenien, i es quedarien sense representació.

Imatge de Yolanda Díaz molt somrient amb la mà al pit

En canvi, les enquestes assenyalen una millora dels resultats per a Vox, que passaria de 6,2% a 11,8% dels vots i de 3 a 7 diputats. Això permetria als de Santiago Abascal passar de cinquena a tercera força. En les primeres eleccions europees, Sumar obtindria el 10,1% dels vots i 6 diputats, exactament igual que Podem el 2019.

Aquestes eleccions europees es plantegen com a test de l'auge de la dreta i l'extrema dreta a Europa. A molts països s'han instal·lat governs conservadors, que ara volen revalidar el seu pes al parlament europeu. Al rerefons hi ha la recessió econòmica, la crisi migratòria i els problemes de seguretat.

➡️ Política

Més notícies: