Muntatge manifestació independentista i Carles Puigdemont
POLÍTICA

Carles Puigdemont obté una nova concessió del PSOE

S'esgota el temps i creixen els nervis a Ferraz

No se li podrà atribuir al PSOE que no hagi posat tot el seu afany en convèncer els de Puigdemont. Fins ara, els socialistes han cedit totes les exigències que ha posat Junts. L'última, sol·licitar a l'Europol que desvinculi del terrorisme l'independentisme català, com va demanar l'expresident.

"No es pot negociar amb qui ens considera la segona amenaça més important després del terrorisme gihadista”. Així ho va formular Puigdemont el 5 de setembre passat, a la llista d'exigències per començar a negociar. Es referia a “la directiva on demana a Europol que ens tracti de terroristes”.

El temps s'esgota i creixen els nervis entre les files socialistes. Per això han accedit a aquesta demanda que va formular Puigdemont des de Brussel·les. El que és preocupant per al PSOE és que totes aquestes exigències són només per començar a parlar. Les condicions vertaderes arribaran amb la negociació definitiva.

Una altra cessió a Puigdemont

Europol va publicar el 14 de juny passat l'Informe de Situació i Tendències del Terrorisme a la Unió Europea. S'hi cita l'independentisme català juntament amb el basc com “els més actius i violents” de l'Estat espanyol. El document assenyala el perill que suposa la combinació del separatisme amb l'extrema esquerra.

Carles Puigdemont va exigir la seva eliminació com a mostra de “reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l'independentisme”. El PSOE ha cedit, ia través del Ministeri dʻInterior ha sol·licitat una rectificació a lʻEuropol. Manuel Navarrete, director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, ha remès una carta a la directora executiva d'Europol, Catherine de Bolle.

"La contribució que des d'Espanya es va realitzar a l'informe", diu, "es fa referència només a les organitzacions ETA i Resistència Gallega". A més, “s'esmenta les dinàmiques de col·lectius independentistes, sense esmentar que tingui relació amb el terrorisme”.

Junts humilia el PSOE

La casualitat ha volgut que les negociacions PSOE-Junts coincideixin amb la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Un regal caigut del cel per a Pedro Sánchez, que pot utilitzar la seva posició per immiscuir les institucions europees a les demandes de Junts. Ja ho va fer amb l'oficialitat del català, i ara ho fa amb l'Europol.

Pla general d'un manifestant independentista vestit de negre i encaputxat llançant un objecte a una foguera situada davant d'un edifici que té un grafiti que posa 'Puta Espanya' i una estelada

Fins i tot la premsa afí a Puigdemont es riu del Govern de Pedro Sánchez. La República, diari digital a l'òrbita de Waterloo, titula: “Interior es baixa els pantalons i demana a l'Europol que desvinculi l'independentisme del terrorisme”. Per si de cas, deixen clar que va ser Puigdemont qui ho va demanar.

Una humiliació de l'entorn de Junts al PSOE, que cada vegada sent més el desgast de les negociacions. En el seu últim vídeo, Puigdemont ha defensat els CDR detinguts a l'Operació Judes. En aquest context, és on Sánchez haurà de negociar la seva investidura.

➡️ Política

Més notícies: