El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, el 2 de març de 2024
POLÍTICA

Carles Puigdemont: ni d'esquerres ni de dretes

El líder de Junts per Catalunya evita definir el seu model de país i només parla del Procés una altra vegada

Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya el 12 de maig, feia dilluns passat una entrevista a la televisió pública catalana. Bona part de la xerrada entre Xavier Grasset i Carles Puigdemont va ser sobre el passat, el que ha succeït des del 2017, i molt -massa- poc sobre el futur.

L'expresident està còmode parlant de l'amnistia, de la lluita fratricida entre el processisme o de Pedro Sánchez. Sembla que a Puigdemont la política del dia a dia li desagrada, l'avorreix.

Si s'hi fixen, tota la seva dialèctica va relacionada amb la bandera, deixant de banda la ideologia. El seu discurs se centra en el seu retorn, la seva figura, la seva restitució.

Les seves entrevistes versen sobre la majoria indepe, les relacions amb Esquerra i la seva política de pactes. Mentre que els altres proven de proposar (Aragonès amb l'aeroport, Illa amb els serveis públics o Albiach amb l'habitatge), Puigdemont programa el seu retorn.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

"Tinc ganes de fer propostes. Tinc ganes de proposar un govern fort", deia a l'entrevista Puigdemont. Punt i seguit relacionava aquest executiu que s'imagina amb el concepte d'"unitat", en una clara referència a ERC.

La seva unitat engloba només el processisme, de manera que, pocs segons després de dir que volia proposar, Puigdemont va tornar, inconscientment, a la bandera, el 2017.

Per Carles Puigdemont, “la nació se la juga”, assegura. "Ens podem quedar amb el país a les mans", afegeix. És el marc mental del líder de Junts: la seva figura, la independència i l'estelada. En resum: no és ni d'esquerres ni de dretes. O almenys això és el que ell mateix assegura.

La manca d'ideologia de Carles Puigdemont

El cap de llista de Junts per Catalunya es reunia dilluns mateix amb Foment del Treball. A priori, la formació de Puigdemont s'hauria d'alinear amb aquest agent econòmic. Tot i això, el d'Amer no es mulla, no proposa mesures fiscals, impositives o socials.

Fixeu-vos en la seva resposta quan Grasset li va preguntar sobre el seu model de país: "Segur que hi ha coincidències amb el PSC, amb ERC o el PP. Jo fins i tot he pactat amb la CUP. El pacte no és una cosa a criminalitzar. Crec que, per sobre d'aquestes qüestions, hi ha la independència de Catalunya”.

Muntatge de fotos de Carles Puigdemont amb cara seriosa i, de fons, una pastera plena d'immigrants arribant a Espanya

"No podrem fer una Catalunya de dretes o d'esquerres, si no tenim les mesures per fer-ho", afirmava alegrement Puigdemont. "Hem de parlar de mesures socials, d'habitatge, d'immigració, però, quines eines tenim? Si ho parlem amb els recursos de l'autonomia farem riure", afegia.

Però no només això, Carles Puigdemont afirmava que, com que Catalunya no té prou eines, el que toca és plantar-se davant de Madrid.

És a dir, no es pot ser d'esquerres o dretes a Catalunya, sinó que el que toca és mantenir la dialèctica de la confrontació i que el processisme sigui l'únic argument per governar la Generalitat.

A Carles Puigdemont li pregunten pel model econòmic, social o per la immigració i respon amb la independència. Continua ancorat el 2017, quan el Procés va aconseguir que ser d'esquerres o de dretes fos una cosa secundària.

Encara més, fa uns mesos semblava que Junts per Catalunya havia deixat de banda la seva indefinició parlant d'impostos o multireincidents. La tornada de Carles Puigdemont ho ha frenat en sec i això és una molt mala notícia.

➡️ Política

Més notícies: