Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Carles Puigdemont imposa el seu marc mental a ERC

Pere Aragonès es radicalitza per competir amb Waterloo

Avui comença la segona sessió del debat de política general al Parlament de Catalunya, molt marcat per l'actualitat política espanyola. En el discurs pronunciat ahir, el president Pere Aragonès va reivindicar l'amnistia i l'autodeterminació. Una mostra de com Junts ha aconseguit arrossegar ERC al seu terreny.

Junts es va presentar a les eleccions generals amb l'amnistia i el referèndum com a cartes electorals. ERC defensava els indults i els avenços socials aconseguits gràcies a la seva influència al Govern de Pedro Sánchez. Ara s'han canviat els papers: Junts aposta per la negociació i ERC es radicalitza.

"Els grups independentistes tenen la clau de la governabilitat de l'Estat i cal utilitzar-la per aconseguir el compromís que Catalunya voti", va dir ahir Pere Aragonès al Parlament. El president va reclamar “amnistia i autodeterminació, democràcia i llibertat”. Avui serà el torn de rèplica dels partits.

ERC i Junts competeixen per l'espai independentista

L'intercanvi de papers s'ha de llegir com l'estratègia dels dos grans partits independentistes per aconseguir l'hegemonia del moviment. En aquests moments, el camp de batalla és a Madrid. ERC i Junts competeixen pel paper decisiu a la governabilitat d'Espanya i per apoderar-se del relat.

Això explica el canvi de posicionament d'ERC, que fa dies que llança un missatge més radical. Pere Aragonès sap que ara mateix Carles Puigdemont està guanyant la partida de la negociació a Madrid. Així que he decidit aixecar el to i fer un pas més al seu discurs.

Aragonès ha promès fixar les condicions per votar en un referèndum abans del 2027. A més, en la línia del que ja havia anunciat aquests darrers dies, ha donat l'amnistia per feta. El president de la Generalitat ha fet seus així els punts que portava Junts al programa electoral del 23-J.

El soroll d'Aragonès i el silenci de Puigdemont

El PSOE ha donat per fet el suport d'ERC des del principi i tothom sap que la clau de la governabilitat la té Puigdemont i no Aragonès. Per això Junts està portant les negociacions amb molta discreció. Cosa que contrasta amb la necessitat d'Esquerra de justificar-se constantment.

El partit de Junqueras podia penjar-se la medalla dels indults per treure pit davant del partit de Puigdemont. Però si Junts s'apunta el gol de l'amnistia, els republicans ja no podran exhibir cap triomf. Per això els últims dies Esquerra es vol atribuir el mèrit de la llei d'amnistia.

Pere Aragonès va aprofitar ahir el debat de política general per marcar perfil presidencial i disputar des de Palau el protagonisme a Waterloo. Amb la proposta d'un referèndum abans del 2027 pren a Puigdemont la bandera de l'autodeterminació. Caldrà veure com rebat avui Junts el discurs del president.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

El discurs de Pere Aragonès

Pere Aragonès va defensar la seva acció de govern malgrat estar en minoria des de la sortida de Junts del Govern. Va defensar el compliment de la majoria dels compromisos, posant l'accent a la llengua i el feminisme. També va parlar dels pressupostos generals 2023-2024.

1. Amnistia i referèndum

Aragonès defensa l'amnistia no com a punt final sinó de partida, i ho dóna per fet. A més, el president reclama al president del Govern un referèndum d'autodeterminació per donar la veu als catalans. Aquestes són les propostes del Govern per donar sortida al conflicte català.

2. Pressupostos generals

Aragonès va defensar els pressupostos del 2023 “que va rebre un ampli suport del Parlament”. Aquest és l'esperit amb què treballa per a l'aprovació dels pressupostos del curs que ve. El president va posar en valor el diàleg social i la Mesa del Tercer Sector que es recullen als comptes del seu govern”.

3. Feminisme

Pere Aragonès va treure pit per triplicar els recursos per fer front a les violències masclistes i acompanyar totes les víctimes. També per l'impuls de les polítiques feministes. Per exemple, amb l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius.

4. Acció Exterior

Un altre puntal de la seva acció de govern ha estat l'Acció Exterior amb les anomenades ambaixades. Va destacar tres projectes estratègics com la creació del Cos d'Acció Exterior o el retorn del talent expatriat.

5. El català

El president ha posat en valor “l'enfortiment del consens lingüístic davant els atacs a l'escola en català” durant el govern. "L'ús social del català recula", va advertir Aragonès, "i això ens ha de fer sonar totes les alarmes". Va defensar la defensa del català a l'escola.

6. Feijóo

Pere Aragonès ha dit que "Catalunya va frenar la dreta i l'extrema dreta" i que Feijóo fracassarà a la seva investidura perquè "Catalunya l'ha derrotat". A més, ha instat Pedro Sánchez a prendre nota de les demandes de l'independentisme. "Cal moure's amb garantia i decisió", ha conclòs.

7. Polítiques socials

Aragonès ha marcat com a objectiu “impulsar una nova estratègia contra la poblesa infantil” i “transformar el model de dependència”. El president ha tret pit per les polítiques socials del seu govern. I s'ha compromès a continuar ampliant l'escut social al tram final de legislatura.

8. Rodalies

També ha iniciat en un tema en què ERC està fent molt èmfasi. El president va denunciar "el maldecap quotidià que suposa el funcionament de Rodalies per als ciutadans". A més, ha advertit que "ja no ens valen promeses d´inversions, la millora del servei de Rodalies passa pel traspàs integral del Servei.

➡️ Política

Més notícies: