Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Carles Puigdemont dubta: els 3 possibles candidats de Junts a la Generalitat

El partit té el repte de capgirar les enquestes

Junts per Catalunya afronta el període electoral dels propers mesos amb la incògnita dels candidats. La designació està condicionada pel paper de Carles Puigdemont al nou organigrama, i la situació legal dels líders del partit. L'aplicació de la llei d'amnistia marcarà el futur immediat en aquest sentit.

Carles Puigdemont estudia almenys tres candidats per afrontar els dos principals reptes electorals. L'expresident té pensat presentar-se com a candidats de Junts a les eleccions europees, i continuar liderant la batalla de l'independentisme a Brussel·les. Això obre la incògnita de qui serà el candidat a la presidència de la Generalitat.

Primer pla del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, amb rostre somrient

El principal nom a les travesses és el secretari general i home fort del partit, Jordi Turull. Després d'haver-se imposat definitivament a la batalla ideològica amb Laura Borràs, Turull es perfila com el lloctinent de Puigdemont al Parlament. Però la candidatura dependrà de si la llei d'amnistia arriba abans de les eleccions.

Puigdemont a Brussel·les, Turull al Parlament

Puigdemont té decidit presentar-se com a candidat a les europees, malgrat la pressió d'amplis sectors del partit. Aquests creuen que només la candidatura de Puigdemont salvarà el partit d'un desastre a les eleccions catalanes. Però aquest no sembla disposat a canviar els plans, i de fet ja té candidat per a les catalanes.

Jordi Turull ha estat la mà dreta de Puigdemont en el moment més crucial per a Junts, el de les negociacions amb el PSOE. Tots dos comparteixen l'estratègia del gir conservador del partit i el retorn a la vella Convergència. Però Turull està inhabilitat fins que no s'apliqui la llei d'amnistia, i això ho condiciona tot.

Si la llei d'amnistia arriba abans de les eleccions al Parlament, no hi haurà cap problema. De fet és molt plausible, perquè les catalanes no es preveuen abans de la tardor d'aquest any, o principis del 2025. A més, Junts pot exercir pressió sobre el PSOE com ha fet fins ara per accelerar els terminis.

Josep Rull, la bala a la recambra

Si, malgrat tot, la llei d'amnistia no arriba a temps, Puigdemont haurà de buscar un altre candidat per a les eleccions al Parlament. El perfil més idoni sembla que és el de Josep Rull, que juntament amb Turull encapçala el sector de la vella guàrdia convergent. A més, Rull agrada a la direcció de Junts per diversos motius.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

A diferència de Jordi Turull i Laura Borràs, Josep Rull ha mantingut un perfil baix en els darrers anys i no s'ha “embrutat” al fang de les guerres internes. També manté un prestigi com a exprés polític i dirigent en ple apogeu del procés. Això permetria al partit mantenir el seu pedigrí independentista quan està més qüestionat.

Turull és un home de partit, però bona part de l'electorat independentista l'assenyala per la “traïció” dels pactes amb el PSOE. Rull és un perfil més amable que podria entrar millor. De tota manera, els postconvergents tenen el repte de capgirar les enquestes que ara mateix assenyalen una notable pèrdua de confiança.

➡️ Política

Més notícies: