Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

POLÍTICA

Puigdemont, acorralat, passa a l'ofensiva i salva el PSOE

El líder de Junts ha enviat una carta als eurodiputats denunciant una persecució orquestrada pel PP

Acorralat pels jutges espanyols i el parlament europeu, Carles Puigdemont ha passat a l'ofensiva. El líder de Junts ha enviat una carta als eurodiputats denunciant una persecució encapçalada pel PP. Amb la frase “Si haguéssim fet Feijóo president tot això no passaria”, ha deixat anar que la motivació de les hostilitats és el seu acord amb el PSOE de Pedro Sánchez.

De fet, és sorprenent la benevolència amb què l'expresident tracta els socialistes. Sobretot tenint en compte que ahir mateix van votar a favor d'investigar la trama russa del Procés a l'Eurocambra. La resolució, a petició de Ciutadans, va ser aprovada per 433 vots a favor i només 56 en contra.

Això afegeix més pressió a un Carles Puigdemont cada cop més arraconat per l'ombra judicial del terrorisme i la traïció. L'expresident ha decidit contraatacar amb aquesta carta en què compara la trama russa del Procés amb la conspiració de l'11-M. Acusa el parlament europeu de deixar-se arrossegar i adverteix que “tot se sabrà”.

Tots contra Puigdemont

Carles Puigdemont assegura que la persecució té a veure amb el seu acord amb el PSOE: “Quan el meu partit va decidir votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez era perfectament conscient d'algunes de les conseqüències negatives que comportaria”. Com a mostra, recorda que el mateix dia que va fer oficial la seva decisió (6 de novembre) “el jutge García-Castellón decideix investigar-me per un delicte de terrorisme”.

A la carta és especialment dur amb el magistrat, a qui acusa d'“impunitat judicial per cometre abusos i convertir les manies personals en croades per salvar Espanya de vermells i separatistes”. L'expresident també parla de “dura reacció de la dreta i la ultradreta” després de la investidura. També acusa la dreta europea de secundar l'estratègia del PP, “involucrant el Parlament Europeu al debat d'una llei nacional[d'amnistia]”.

Puigdemont relata que el dia que s'havia de votar la llei d'amnistia al Congrés (30 de gener), “un jutge de Barcelona, conegut per la seva animadversió al procés”, va decidir reactivar el cas del Tsunami Democràtic. "En qüestió de setmanes he acumulat dos dels delictes més severament castigats del codi espanyol, terrorisme i traïció". El motiu, diu, és “un dels acords polítics més rellevants des de la mort de Franco”.

La trama russa no existeix

Puigdemont defensa que la trama russa és un muntatge orquestrat pel PP, i acusa l'Eurocambra de deixar-se enganyar: “El Partit Popular espanyol ha aconseguit imposar els seus estàndards a la majoria conservadora europea, i és una notícia funesta per al futur de la Unió ”. Per si en quedava algun dubte, aclareix que “no ha existit cap trama russa ni cap connivència amb el règim de Putin, en cap sentit”.

“Sabem molt de guerra bruta”, afegeix, “i sabem que qui més ha interferit a la democràcia espanyola han estat precisament la policia patriòtica, els jutges patriòtics i la corrupció sistèmica del PP”. Finalment, confia en una “investigació independent de debò, amb relators que no tinguin interessos partidistes”. Tot i que ho dubta, perquè “aquí no interessa la veritat sinó el relat”.

L'afegitó final és que si Junts hagués facilitat la presidència d'Alberto Núñez Feijóo, tot això no hauria passat. Però Puigdemont no esmenta en cap moment el vot favorable del PSOE a la resolució perquè s'investigui la trama russa. Amb aquesta carta no només passa a l'ofensiva judicial i europea contra el PP, sinó que també reforça, per si hi hagués cap dubte, la seva indissociable aliança amb Pedro Sánchez.