Qui és Carles Castillo: de jove promesa del PSC al seu sorprenent salt a ERC
Castillo va fitxar pels republicans el 2020, després de trencar el carnet socialista i de visitar Junqueras a la presó
El número 4 d'ERC en la seva candidatura per Tarragona a les eleccions de diumenge que ve és Carles Castillo. Encara que el seu nom pugui sonar desconegut per a la majoria de la ciutadania, als 48 anys ja acumula una extensa trajectòria política, ocupant càrrecs de rellevància sobretot a la seva ciutat natal, Tarragona. Castillo va ser durant anys la gran promesa de futur del PSC a Tarragona… fins que va optar per desviar el camí cap a files republicanes.
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Castillo, especialitzat en dret urbanístic i d'empresa, és soci d'un despatx d'advocats des del 2005, quan tenia 30 anys. Però més enllà de la seva carrera professional, el seu camí polític havia començat de jove, implicant-se en un sindicat estudiantil a l'institut i més tard a la universitat.
El 1998, amb 23 anys, ja estava implicat en organitzacions juvenils socialistes i va començar a fer carrera al PSC, partit del qual va ser militant durant dues dècades. Va ocupar diversos llocs de comandament intern —a les joventuts i al mateix partit— abans de fer el salt a la política institucional.
Carles Castillo, la 'jove promesa' del PSC a Tarragona
Castillo tenia 28 anys quan, el 2003, va ser elegit regidor socialista a l'Ajuntament de Tarragona. Després de forjar-se durant quatre anys a l'oposició, Castillo va accedir al govern municipal amb la victòria electoral del PSC el 2007, de la mà de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Territori, mobilitat i seguretat ciutadana van ser tres de les àrees destacades que va ocupar Castillo en els seus vuit anys —fins al 2015— al govern tarragoní.
Castillo era un dels membres de l'executiu local amb més projecció mediàtica. Tot i algunes polèmiques inherents a la seva gestió i a algunes posicions díscoles i properes a postulats més esquerrans dels que defensava el PSC, el seu perfil era vist com un més que possible relleu a l'alcalde Ballesteros. Castillo va ser, sens dubte, el delfí de l'alcalde tarragoní com a mínim durant la primera part dels seus dotze anys a l'alcaldia.
El 2015, Ballesteros no va comptar amb ell per a la seva candidatura, cosa que el va apartar de l'últim tram del seu mandat, que va comportar més desgast al llavors alcalde de Tarragona. Castillo va fer el salt al Parlament i va ser el cap de llista del PSC a Tarragona el 2015. Va ser l'etapa en què Carles Castillo es va visibilitzar amb més claredat al costat de la línia oficialista del PSC, liderat llavors per Miquel Iceta.
Sent diputat, va trepitjar territori i alhora treballava, discretament, per poder succeir Ballesteros el 2019. En ple auge del 'procés' es va mantenir al Parlament i el 2017 va passar a ser el número 2 del PSC a Tarragona, relegat pel partit, en un primer símptoma d'unes relacions que s'acabarien deteriorant. Però Castillo es va mantenir fidel a la seva formació un temps més.
Tant, que el 2019 va manifestar opinions que ara, vist el salt a ERC, resulten sorprenents. Per exemple, quan va negar que els polítics empresonats pel 'procés' fossin “presos polítics”, etiqueta que sempre va fer servir l'independentisme en general i el seu actual partit. Quan ja era diputat d'ERC, va afirmar que votaria 'no' en un hipotètic referèndum d'independència, paraules que van suscitar un considerable enrenou.
L'allunyament del PSC per part de Carles Castillo
El fet d'anar de número 2 del PSC el 2017, quan la militància li havia donat suport per ser cap de llista, va ser una primera estocada per a Castillo. Aleshores va parlar sense embuts i es va considerar “impotent i enfadat” per la decisió dels “despatxos”. El distanciament va anar a més quan va crear i va liderar el corrent intern 'Juliol del 78', el 2018, reivindicant un PSC més catalanista i més d'esquerres.
El 2019, van transcendir les visites a alguns dels presos d'ERC, com Oriol Junqueras o Carme Forcadell. Va ser el primer socialista a fer-ho i això va incomodar la direcció del partit, que veia Castillo com un vers lliure. Paral·lelament, Castillo va enfortir els seus vincles amb ERC, tant amb les visites a Junqueras i Forcadell com amb la seva sintonia amb Raquel Sans, també parlamentària i actual líder i candidata del partit a Tarragona.
Després d'aquesta etapa de desgast en la relació amb el PSC, tot va esclatar el 2020. Va ser el setembre d'aquell any quan va anunciar a través d'una carta que trencava el carnet socialista. Castillo, la jove promesa del PSC, tallava per sempre la relació que l'unia a la seva formació de tota la vida.
La nova vida política de Carles Castillo: diputat per ERC
Poques setmanes més tard, es va oficialitzar el fitxatge de Carles Castillo per ERC: aniria de 4 a les eleccions al Parlament del 2021, posició que tornarà a ocupar aquest diumenge. Com a diputat republicà, Castillo està ben posicionat a l'òrbita de Pere Aragonès i no ha dubtat a atacar quan ha convingut a la seva antiga formació, el PSC.
Tot i no compartir alguns dels postulats d'ERC a nivell nacional i a tenir contactes amb els Comuns, va optar per fer el salt a la formació republicana. Si els resultats de diumenge que ve no són un daltabaix inesperat, Castillo repetirà una legislatura més al Parlament, potser fent oposició al seu antic partit o potser —qui ho sap— compartint Govern amb els socialistes.
Més notícies: