Primer pla del polític del PSOE Pedro Sánchez amb rostre visiblement seriós
POLÍTICA

L'últim 'canvi d'opinió' de Pedro Sánchez

Afecta Griñán i la resta de condemnats del cas ERO

 

Quan de Pedro Sánchez es pensava que no passaria mai dels 90 escons, no era estrany que perversos internautes recuperessin tuits seus per mofar-se de la seva persona. N'hi va haver algun d'especialment cèlebre com aquell de la “pizza collonuda” al “Luna Rosa”, que és una pizzeria del madrilenya carrer Sant Bernardo.

Amb tot, darrerament, al President en Funcions se li ha posat tot una mica més costa amunt i, de tant en tant, la seva biblioteca de tuits el traeix. L'últim cop ha estat gràcies a Daniel Sirera, president del Grup Popular a l'Ajuntament de Barcelona. Li ha recordat què pensava de cert tipus d'indults el 2016 després de saber què passa ara el PSOE.

Griñán

El tuit no és tan vell –ni tan descontextualitzat– com aquell de la pizza. És, en concret, del 2016. L'aleshores aspirant a President (va perdre la investidura el març d'aquell any) prometia llavors una iniciativa parlamentària. Per què? Doncs, literalment, per a la “prohibició dels indults per als delictes relacionats amb la corrupció”.

Encara faltaven gairebé quatre anys perquè, el novembre del 2019, l'andalús José Antonio Griñán acabés condemnat a sis anys de presó per prevaricació i malversació de fons públics. En concret, se'l va condemnar per ser “conscient de la palmària il·legalitat” del desviament de fins a 680 milions d'euros destinats a ajudes per a empreses andaluses en crisi. Aquest desviament es va prolongar durant deu anys.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Condemna suspesa

Amb tot, Griñán ni ha entrat ni entrarà a la presó perquè la seva defensa, el desembre del 2022, va demanar que se suspengués l'execució de la pena. S'escudaven en un article del Codi Penal (80.4) que estableix que aquest tipus de suspensions es poden atorgar en certs casos. Es tracta, exactament, d'aquells en què “el penat estigui afectat per una malaltia molt greu amb patiments incurables”. Amb 73 anys llavors i malalt de càncer encara avui, Griñán no trepitjarà la presó en el que li queda de vida.

Val a dir, tot i que ningú ho va veure malament i, menys que ningú, Eduardo Zaplana. El valencià, que va demanar el desembre del 2022 que Griñán no entrés a la presó, va sortir si és el cas de la presó després de vuit mesos a la presó preventiva per patir leucèmia. Zaplana, amb tot, encara no està condemnat, ja que se'l jutjarà a partir del gener per blanqueig, suborn, prevaricació i falsedat en document mercantil.

Què planeja ara el PSOE?

Ho desvetlla aquesta setmana The Objective. De moment, només tramita una sol·licitud d'indult cursada per Griñán i vuit condemnats més en el Cas dels ERO. A hores d'ara, el tràmit no es podrà completar favorablement per a Griñán i els seus còmplices, perquè un Govern en Funcions no pot atorgar aquest tipus de gràcies.

No obstant, res no impedeix que, si Sánchez acaba de President, es concedeixi. ¿Ho celebrarà Griñán anant a menjar-se una pizza amb Sánchez al Luna Rossa?

➡️ Política

Més notícies: