Muntatge fotogràfic amb Arnaldo Otegi en primer pla i Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

Bildu posa a prova els límits de Pedro Sánchez

Les últimes picades d'ullet a ETA comprometen el PSOE

Ni Sumar, ni Esquerra, ni Junts, ni el PNB. El soci indiscutible de Pedro Sánchez en aquesta nova camí de Frankenstein és un EH Bildu més compromès que mai amb el govern de coalició a Espanya. Però les últimes picades d'ullet dels abertzales a ETA posen els socialistes en un compromís.

¿Fins on està disposat Pedro Sánchez a aguantar i a justificar les seves aliances per seguir al poder? Aquesta és la pregunta que es fan molts espanyols. Mentre el focus està posat en Junts i Puigdemont, els altres socis del PSOE posen a prova els seus límits.

Sortu, el partit amb més pes de Bildu, és darrere de diversos homenatges a terroristes aquest estiu al País Basc. En aquest context, han tingut lloc les manifestacions demanant l'alliberament dels presos etarres. I el cartell on amenacen de mort a Santiago Abascal amb un tret al clatell.

L'Audiència Nacional investiga ara si hi ha hagut un delicte d'humiliació a les víctimes d'ETA. Això coincideix a més amb el blanquejament de l'exdirigent etarra Josu Ternera en una entrevista amb Jordi Évole que s'emetrà al Festival de Cinema de Sant Sebastià. En definitiva, un estiu calent al País Basc que posa Pedro Sánchez en evidència.

Homenatges a terroristes

A principis d'agost, Sortu va retre homenatge als quatre terroristes morts l'agost del 2000 quan va explotar el cotxe amb què planejaven un atemptat. La setmana passada, Sortu va rendir tribut a María Teresa Sever, etarra morta el 1987 quan pretenia atemptar contra la policia.

Les víctimes del terrorisme han alçat la veu contra “l'exhibició pública d'admiració i legitimació dels assassins d'ETA”. El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE) va recordar que Maria Teresa Sever, a qui Sortu posa com exemple de feminisme, formava part d'una banda “que va matar 44 dones i 14 nenes”. Per la seva banda, la Fundació Fernando Buesa va recordar que “donar suport públicament als qui van decidir assassinar és pura legitimació del terrorisme”.

Entre les concessions del PSOE als abertzales s'estudia una amnistia com la que exigeix Junts per als “represaliats” del Procés. El 14 d'agost passat hi va haver una manifestació demanant l'amnistia i amb lloes a ETA a Ondarroa. Aquesta localitat està governada per EH Bildu, amb una exetarra entre les seves files.

El PSOE estreta llaços amb Bildu

Tot i que Pedro Sánchez es nega a acceptar que ha governat amb Bildu, la seva relació és cada cop més estreta. Els socialistes ja no només no neguen la seva aliança amb Otegi, sinó que la prioritzen per davant del PNB. Per part seva, els abertzales han estat els més entusiastes a l'hora de demanar el suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023

Sortu és un dels quatre partits que formen la coalició EH Bildu, i a més de ser el que té més pes també és l'ala radical. El mateix Arnaldo Otegi va ser dirigent d'aquesta formació entre el 2013 i el 2017, abans de prendre les regnes de Bildu.

➡️ Política

Més notícies: