Pedro Sánchez i Emiliano García Page abraçats durant un funeral
POLÍTICA

Els barons del PSOE se la juguen

Els governs socialistes a Castella-la Manxa, València i Aragó; a la corda fluixa

El desgast de Pedro Sánchez en les pròximes eleccions autonòmiques també es mesurarà en la mesura que el PSOE pugui mantenir comunitats emblemàtiques. García Page ho escenifca a Castella-la Manxa, Ximo Puig a València i Javier Lambán a Aragó. Entre altres raons, perquè indicarà si el president del Govern segueix sent un bon cartell electoral o no.

El PP pot governar amb Vox, els socialistes necessiten assolir una majoria absoluta

De fet, la convivència dels barons socialistes amb La Moncloa no ha estat fàcil. Pedro Sánchez no ha oblidat que van ser els barons del partit socialista els que el van expulsar el setembre del 2016. Aleshores, l'exsecretari general va començar a girar per Espanya, va convèncer el rang i el fitxatge i va prendre el control del partit.

Les reunions executives o del comitè federal són ara sovint una conca petroliera. Només cal mirar el darrer congrés on es va homenatjar Alfredo Pérez Rubalcaba (1951-2019). Rubalcaba va ser qui va encunyar l'expressió “govern Frankenstein” per referir-se a un possible pacte amb Podem i els lluitadors independentistes.

Els barons també creuen que el pacte entre el Partit Socialista i Bildu i Esquerra els podria perjudicar. En realitat, el fet que els abertzales col·loquessin antics membres d'ETA a les seves llistes, fins i tot amb delictes de sang, va ser el tema principal a l'inici de la campanya. Bildu va acabar rectificant, però queda per veure si la polèmica tindrà impacteen el resultat electoral.

Foto d'equip del PSOE de Ciudad Real amb Emiliano García Page i Pedro Sánchez

Al final, malgrat les diferències, tots els barons es van convertir en sanchistes: no es tractava de mostrar tensions en plena campanya. No obstant això, en el míting central de Castella i Lleó, Pedro Sánchez i Page van estar als dos extrems de la foto.

Encara hi ha un altre factor: sumar és una incògnita i Podem està previsiblement a la baixa. Els socialistes necessiten assolir una majoria absoluta per preservar els governs regionals. Mentre que el PP sempre pot pactar amb Vox.

A més, els socialistes ja han perdut comunitats com Andalusia i Madrid, abans feus socialistes. Si el dòmino segueix caient, es pot intuir un canvi de cicle en algunes generals a pocs mesos.