Alberto Núñez Feijóo assegut al seu escó mirant el rellotge
POLÍTICA

Alberto Núñez Feijóo es fica en un embolic

El líder del PP posa el seu partit en un compromís a les portes de les eleccions gallegues després de les darreres informacions sobre l'amnistia, els indults i Carles Puigdemont


La política erràtica d'Alberto Núñez Feijóo respecte a la seva relació amb Junts i Carles Puigdemont ve de lluny. Uns dies es mostrava inflexible i d'altres obria la porta a acostar posicions amb els processistes. Aquest mig flirteig acomplexat li va costar fins i tot crítiques internes, i la més destacada és la d'Alejandro Fernández, president dels populars a Catalunya, que li recordava que “amb Junts no s'ha d'anar ni a cobrar una herència”. Per cert, la postura d'Alejandro Fernández sembla que és la que més agrada entre els votants populars, ja que les enquestes auguren al PP català un fort ascens a les properes eleccions al Parlament.

Poques coses agradarien més a Feijóo que Junts i Carles Puigdemont fossin la Convergència de Jordi Pujol dels anys 90. Si això fos així, segurament ara seria a Moncloa. Per desgràcia seva, la realitat és una altra. Encara que ell s'entesti a no voler adonar-se'n.

Aquest cap de setmana diferents mitjans (de dretes i d'esquerres) publicaven que el líder del PP va explorar diverses vies per pactar amb Junts i ser així president del Gobierno. Van ser 24 hores d'estudi en què, suposadament, va arribar a la mateixa conclusió que hauria arribat tothom sense necessitat de perdre 24 hores: que les exigències de Puigdemont són inassumibles per a qualsevol mortal que defensa l'estat de dret (tret que siguis Pedro Sánchez i estiguis disposat a tot per assolir el poder).

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

Que en política exploris qualsevol escenari és més o menys normal. El que ja no ho és tant és que expliquis a diversos periodistes que vas arribar a obrir la porta a un pacte amb Puigdemont a canvi d'indults. Uns indults que haurien permès al líder juntaire tornar a Espanya perdonat si acceptava ser jutjat i si es penedia dels seus actes. Tot i això, l'error de Feijóo no és només ser ingenu i considerar plausible aquest escenari. El problema ve quan li dius a diversos mitjans en un context gens favorable als interessos del teu partit.

Quan has fet del 'no' Puigdemont i les concessions de Pedro Sánchez a l'expresident el teu principal camp de batalla, poc s'entén que ara filtris aquesta informació. I encara menys quan ens trobem a pocs dies d'unes eleccions gallegues en què la majoria del teu partit penja un fil. L'error de Feijóo és tan obvi (i objectiu) que ell mateix va haver de sortir a desmentir la informació. Però més que desmentir-la, el que va fer és matisar-la. Per tant, venia a confirmar que sí, que va explorar si hi havia alguna via per perdonar Puigdemont i convertir-se ell en president del Gobierno.

Galícia dictarà sentència

Les conseqüències d'aquest error encara s'han de veure. Més enllà de les enquestes per a unes hipotètiques eleccions generals que ni hi són ni se les espera, on se la juga Feijóo és a Galícia aquest diumenge que ve. Tots els sondejos auguren un triomf d'Alfonso Rueda, que necessita una majoria absoluta si vol continuar governant. I aquí és on apareixen els dubtes: les enquestes es mouen entre una majoria absoluta ajustada i una victòria insuficient per al candidat popular gallec. De fet, el PP de Galícia ja tem en les conseqüències que hi pugui haver a les urnes després de la filtració d'aquesta informació. Hi ha, fins i tot, malestar amb Feijóo.

Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo amb els braços plegats i amb cara de pocs amics i un pla mitjà d'Alejandro Fernández parlant

A ningú se li escapa que una derrota del PP a Galícia no assenyalaria només Alfonso Rueda, sinó que posaria en seriosos problemes la credibilitat d'Alberto Núñez Feijóo com a líder del partit. Perdre la primera cita electoral després de les concessions de Pedro Sánchez als processistes (encara que fos més per mèrits del BNG que del PSG), seria un resultat difícil de pair per al PP.

El president del Partit Popular va aconseguir aixecar la seva formació després de la crisi provocada per Pablo Casado. Però un cop fet el més difícil, Feijóo ha començat a ensopegar quan ho tenia tot de cara. Ara està de cap de l'oposició, encara no té un rumb clar respecte a la política de pactes i una derrota a Galícia posaria en dubte la seva posició dins del partit. I tot això, després de cometre diversos errors com el d'aquesta setmana: filtrar els periodistes que el que ha fet Pedro Sánchez està malament, però que tu també vas contemplar la possibilitat de perdonar Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: