Muntatge amb un pla mitjà curt d'Aurora Madaula parlant a la tribuna del Parlament i un altre pla mitjà curt de Laura Borràs amb la boca lleugerament oberta

POLÍTICA

Aurora Madaula fa un nou pols a la cúpula de Junts en plena guerra interna

La diputada s'enfronta sola contra les estructures de poder després de l'expulsió de Cristina Casol i la renúncia de Jaume Alonso-Cuevillas


La renúncia de Jaume Alonso-Cuevillas com a diputat al Parlament ha desequilibrat una mica més la guerra interna dins de Junts per Catalunya. El seu adéu deixa més debilitat el sector de Laura Borràs, que ja va perdre Cristina Casol després de ser expulsada el 29 de gener passat. Ara, a la presidenta del partit només li queda Aurora Madaula.

Aquest dijous, la diputada ha penjat a les seves xarxes socials una foto significativa amb els seus companys Cristina Casol i Jaume Alonso-Cuevillas. “La millor manera de no trobar-vos a faltar és que no em manqueu”, ha tuitejat. Tot i quedar ara més sola, queda clar que Madaula està disposada a arribar fins al final a la seva guerra.

Aurora Madaula, que feia baixa des del 5 de desembre, va tornar fa dues setmanes al seu lloc a la Mesa del Parlament, amb la intenció de plantar batalla a la cúpula de Junts. El seu retorn va suposar la reactivació del procediment de la denúncia per assetjament. S'enfronta a tota una estructura de poder dins de Junts, controlada entre d'altres per la presidenta de la comissió de garanties Magda Oranich.

L'adéu de Jaume Alonso-Cuevillas, un cop dur

La marxa de Jaume Alonso-Cuevillas no és una cosa menor, ja que l'advocat era el gran suport de les diputades enfrontades al poder. Cuevillas va entrar al partit de la mà de Laura Borràs, quan era presidenta del Parlament. Des de llavors es va convertir en un dels partidaris de la presidenta en la lluita pel poder dins del partit.

Cuevillas i Borràs mantenien algunes discrepàncies, sobretot pel que fa a l'estratègia. Tot i això, l'advocat va romandre sempre fidel a l'idealisme del sector de Borràs davant del pragmatisme del sector orgànic. Quan va esclatar l'escàndol de les denúncies per assetjament de Casol i Madaula, Jaume Alonso-Cuevillas va passar a ser el gran suport de les dues diputades en la lluita contra el poder.

Muntatge fotogràfic amb l'advocat i el diputat català Jaume Alonso Cuevillas, amb el parlament de Catalunya de fons

Això és així fins al punt que fonts properes al grup de Borràs asseguren que Casol i Madaula no prenien cap decisió sense consensuar-la abans amb Cuevillas. La foto que ha pujat Aurora Madaula al seu compte de X deixa clar que hi ha dos bàndols, i qui és al seu. I és tota una declaració d´intencions en plena guerra interna pel control del partit.

La incògnita de Jordi Turull

Si les darreres baixes deixen el bàndol de Laura Borràs més debilitat, també és una incògnita saber com afectarà a l'estructura del partit la baixa temporal de Jordi Turull. El secretari general de Junts va patir una insuficiència cardíaca dilluns passat. Va rebre l'alta després de dues operacions d'èxit i ja és a casa, però no es podrà reincorporar a la feina almenys durant un bon temps.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona

Turull s'havia convertit en l'home fort del partit amb Puigdemont arran de les negociacions amb el PSOE sobre l'amnistia. El secretari general encapçala també el sector polític representat pels exconvergents. Aquests són partidaris de fer un gir conservador a Junts i tornar a les essències de la vella Convergència.

Per completar el viratge necessiten desfer-se dels adveniments que, com Borràs o Cuevillas, van entrar al partit a la calor del Procés. Aquest sector és partidari de trencar amb el PSOE, recuperar la via unilateral i intensificar la guerra amb ERC. Sense Casol ni Cuevillas, d'una banda, i sense Turull, de l'altra, caldrà veure com es reequilibren les forces en una guerra que està lluny d'acabar.

➡️ Política

Més notícies: