Diversos manifestants al Iemen protesten per la crema d'un Alcorà a Suècia aixecant un Alcorà i diverses pancartes amb lletres verdes i vermelles en àrab
POLÍTICA

L'augment del gihadisme a Espanya: les dades que fan créixer el temor

Es multipliquen els casos de radicalització islamista

El gihadisme torna a ser una de les principals amenaces per a la seguretat a Espanya. El 2023 va ser l'any amb més detencions, un total de 77 en 35 operacions, vinculades amb el terrorisme islamista internacional, des del 2005. Una situació alarmant, sobretot després del repunt derivat de la guerra al Pròxim Orient.

El nivell actual de radicalització i activitat només és comparable als mesos posteriors a la invasió de l'Iraq i els atemptats de l'11-M. L'ofensiva d'Israel a Gaza després dels atemptats de Hamàs el 7 d'octubre del 2023 ha reactivat l'amenaça terrorista al nostre país. Així ho corroboren la policia i els serveis d'intel·ligència.

Muntatge d'un Policia Nacional amb l'arrest d'una persona

La majoria de les operacions policials contra el gihadisme a Espanya es van concentrar els tres últims mesos del 2023. La policia ha observat un ràpid procés de radicalització de subjectes que estaven sent vigilats. Una radicalització que es produeix sobretot en persones molt joves ia través de les xarxes socials.

Espanya, focus del gihadisme internacional

Després de l'ofensiva d'Israel a Gaza, líders islàmics van fer una crida a estendre el gihad global a tot el món. Això implica dur a terme la guerra santa per tots els mitjans, inclosa la violència. Espanya és des de fa anys un dels punts calents de l'islamisme radical, com s'ha demostrat aquestes darreres setmanes.

La policia va dur a terme 25 operacions contra el gihadisme els últims mesos de l'any passat. Els serveis d'intel·ligència van interceptar persones radicalitzades amb la intenció d'enrolar-se a les files de l'Estat Islàmic. Molts volien viatjar a Gaza per combatre, però la duresa dels combats els va dissuadir.

La situació va portar les autoritats a apujar el nivell d'alerta terrorista i reforçar les mesures de protecció per a les festes nadalenques. Ara s'ha conegut que les policies austríaca, alemanya i espanyola van rebre informació sobre un pla per atemptar la nit de Cap d'Any Colònia, Viena i Madrid. Això va permetre avortar una possible tragèdia.

No abaixar la guàrdia

Els darrers anys s'havia percebut un descens de l'activitat, malgrat que Interior mantenia el nivell 4 d'alerta antiterrorista. Això és així perquè malgrat baixar l'activitat, organitzacions com Al-Qaida i Estat Islàmica seguien difonent propaganda. Això els va permetre mantenir la seva influència al territori europeu.

De fet, els últims mesos el focus policial s'ha traslladat dels perpetradors als difusors. Es continuen duent a terme operacions contra individus que planejaven executar atemptats. Però la majoria de les detencions es fan sobre persones la funció de les quals era radicalitzar nois joves per convertir-los en potencials terroristes.

La clau segons els experts és no abaixar la guàrdia. Les darreres dades fan créixer el temor a un imminent atemptat terrorista a Espanya, i per això és important seguir amb la tasca de vigilància. Aquest és el principal repte de la policia aquest 2024, ja que la seguretat s'ha convertit en la preocupació número u per a molts espanyols.

➡️ Política

Més notícies: