Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni
POLÍTICA

Els sous astronòmics que cobren els regidors de l'Ajuntament de Barcelona

L'alcalde socialista cobra més que Pedro Sánchez, igual que els seus tinents d'alcalde i presidents de grups municipals

En ple clima de creixent escrutini públic, els sous dels càrrecs electes de l'Ajuntament de Barcelona han estat revelats i destaquen xifres que molts consideren escandaloses. Al capdavant del govern municipal, l'alcalde Jaume Collboni percep un salari anual de 104.000 euros. Collboni percep uns 14.000 euros més que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que té un salari de 90.010 euros bruts anuals.

El segueixen els tinents d'alcalde, com ara Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls, amb 102.000 euros cadascun. Els regidors de govern, per part seva, tenen un salari de 87.913 euros anuals.

A l'àmbit de l'oposició, els presidents de grup com Ada Colau (Comuns) i Elisenda Alamany (ERC) guanyen 96.304 euros a l'any. Altres regidors de l'oposició, com ara Janet Sanz (Comuns) i Jordi Castallana (ERC), perceben 79.715 i 87.913 euros respectivament.

Cal destacar que els presidents dels grups municipals de l'oposició, incloent-hi Ernest Maragall (ERC), Daniel Sirera (PP) i Gonzalo d'Or-Pulido (Vox), tenen assignat un sou brut anual de 96.304 euros. L'excepció és Xavier Trias, que no rep cap salari municipal. Altres càrrecs electes del grup Trias per Barcelona, com Neus Munté, Josep Rius, Joana Ortega, Maria Assumpció Laïlla i Ramon Tremosa, també van optar per no cobrar de moment.

Els salaris municipals havien estat congelats des del 2011. La proposta de l'executiu liderat per Jaume Collboni, presentada el juliol passat, va resultar en un augment del 4% respecte a la legislatura anterior. Aquesta mesura va ser aprovada durant el ple del cartipàs celebrat a l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest increment salarial coincideix amb un context econòmic complicat. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha assenyalat que l'Ajuntament de Barcelona finalitzarà el 2023 amb un dèficit més gran del previst.

En general, AIReF ha alertat sobre un augment del 9% a la despesa dels grans ajuntaments de l'Estat durant el 2023, any d'eleccions municipals. La Diputació de Barcelona, en particular, ha experimentat un augment de la despesa del 20%.

Aquestes dades han generat una polèmica considerable en l'opinió pública, que qüestiona la pertinència d'aquests augments salarials en un context de creixent dèficit fiscal i més necessitats socials. La decisió de l'executiu de Collboni d'incrementar els sous va ser objecte de crítiques, especialment per la percepció que els augments beneficien desproporcionadament els alts càrrecs. Mentrestant, les necessitats de la ciutadania en l'àmbit de seguretat i neteja queden desateses.

En resum, la revelació d'aquests salaris i els increments recents han posat al centre del debat la gestió dels recursos públics a Barcelona. La ciutat s'enfronta a reptes financers significatius en el futur immediat.

➡️ Política

Més notícies: