Primer pla d'Artur Mas
POLÍTICA

Artur Mas dona un cop de mà a Pedro Sánchez

L'expresident celebra que l'independentisme tingui 'la paella pel mànec'

A Pedro Sánchez li ha sortit un aliat inesperat. Artur Mas ha tornat a sortir a escena aquest cap de setmana. Ho ha fet en un debat que s'ha fet a Suïssa, juntament amb la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, i l'exdiputat de la CUP, David Fernández.

L'expresident s'ha felicitat perquè “el món independentista té la paella pel mànec”. Un escenari que, segons ell, “serà difícil que es torni a repetir”. I per aquest motiu ha instat les dues forces processistes, ERC i Junts, a aprofitar aquesta oportunitat única. En altres paraules, Artur Mas diu que no convé anar a noves eleccions i que s'ha de treure el màxim rèdit possible a les negociacions amb Pedro Sánchez.

Si bé ha volgut deixar clar que el PSOE s'equivoca pensant “que donant l'amnistia ja compleix”, l'expresident ha fet un cop de mà a Pedro Sánchez. I és que Artur Mas ha rebaixat les expectatives dels processistes, tot recordant que Espanya no pactarà un hipotètic referèndum per la independència de Catalunya “ni a curt ni a mitjà termini”.

Pla mitjà de Francesc Homs caminant al costat d'Artur Mas, de camí a declarar el Tribunal Supermo per la consulta del 9N del 2014

D'aquesta manera, el que va ser líder de Convergència abans de la seva desaparició, envia un missatge clar a Carles Puigdemont. S'ha de treure alguna cosa més que l'amnistia, però tenint clar que això no serà mai un referèndum. De passada, també prepara el votant independentista per a un possible acord entre Junts i PSOE. Un acord que no implicarà en cap cas una consulta per a la independència.

La unilateralitat, motiu de disputa

De fet, els mateixos dirigents de Junts ja han apartat el concepte del referèndum del debat sobre la investidura de Pedro Sánchez. En els darrers dies s'han limitat a defensar la idea de la “unilateralitat”. El PSOE insisteix que els juntaires hi han de renunciar i centrar-se en el diàleg. Mentrestant, dirigents de la formació processista, com Laura Borràs o el mateix Carles Puigdemont, reivindiquen que mai no hi renunciaran.

Artur Mas es beneficiaria de l'amnistia

Que Artur Mas celebri la situació política que ha deixat les eleccions generals del 23 de juliol no és estrany. I és que, si prospera la llei d'amnistia que tant el PSOE com ERC i Junts semblen disposats a acordar, és molt probable que sigui un dels beneficiats.

Artur Mas a una roda de premsa al 2012

L'expresident va ser condemnat per desobediència i prevaricació per haver organitzat la consulta del 9 de novembre de 2014. Li van caure dos anys d'inhabilitació, a més d'haver de pagar 4,9 milions d'euros -juntament amb altres exconsellers-, que és el que jutge va creure que es van gastar de diners públics per fer aquesta votació.

Encara no es coneix l'abast que tindria la llei d'amnistia que té el PSOE al cap, però segons la proposta presentada pel seu soci de govern, Sumar, sí que inclouria Artur Mas. I és que, segons la proposta del partit de Yolanda Díaz, l'amnistia beneficiaria tots aquells fets condemnats que tingueren lloc a partir del 2013.

➡️ Política

Més notícies: