Plànol mitjà de Javier Milei alçant els punys enlaire mentre celebra els resultats electorals

Argentina trenca amb l'esquerra: Javier Milei arrasa a les eleccions

El candidat liberal, aliat argentí de Vox, s'imposa amb contundència al candidat peronista Sergio Masa

Javier Milei serà nou president d'Argentina. El candidat liberal s'ha imposat a la segona volta de les eleccions argentines amb un marge considerable respecte al seu rival, Sergio Massa. Tot i que les enquestes vaticinaven uns resultats molt ajustats, Milei ha arrasat amb un 55,7% dels vots, respecte al 44,3% aconseguit per Massa.

Els argentins han decidit trencar amb l'esquerra peronista que ha governat el país els darrers anys. Massa, fins ara ministre d'Economia, ja ha reconegut la victòria d'un Javier Milei que no ha dubtat a animar els seus compatriotes després de conèixer el seu triomf. "Avui comença el final de la decadència argentina, avui comença la reconstrucció de l'Argentina", ha declarat el futur president.

Sergio Massa en un faristol parlant als seus votants amb una pantalla gegant al darrere amb el lema Massa President amb els colors d'argentina
CamaraImatge:

Europa Press

Qui fos l'últim ministre d'Economia, Massa, era el candidat continuista del peronisme que ha governat la història recent del país. I, malgrat els esforços de l'establishment local i també internacional, no ha convençut els argentins. Responsable que la inflació acumulada aquest 2023 sigui del 120%, els ciutadans de l'Argentina han dit prou, donant suport i confiança a Javier Milei. Un Javier Milei, aliat de Vox i Santiago Abascal, que trenca tots els esquemes coneguts fins ara a la política mundial i que podrà desenvolupar el seu controvertit programa polític i econòmic.

Javier Milei: Un discurs contundent contra l'esquerra i un programa liberal desacomplexat

Anarcocapitalista, llibertari, ultraliberal... Són moltes les etiquetes que se li han posat a Javier Milei. Més enllà d'apostar per la dolarització de l'economia, el futur president de l'Argentina aposta per suprimir gran part de les estructures estatals i reduir de manera dràstica la despesa pública. En un pla a desenvolupar en 35 anys i que consta de tres fases, el líder de Libertad Avanza vol, entre altres coses, flexibilitzar el mercat laboral, privatitzar empreses públiques deficitàries o abaixar impostos, entre d'altres mesures. La seva idea també és acabar “liquidant” el Banc Central argentí.

Rostres coneguts com el cantant Andrés Calamaro, l'expresident d'Espanya, Mariano Rajoy, o l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, van donar suport a Javier Milei al llarg de la campanya electoral. Un cop conegut el triomf del líder de Llibertat Avança, personalitats com Donald Trump, Elon Musk o Santiago Abascal han felicitat el futur president de l'Argentina.