Plànol mitjà del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb el puny enlaire en un míting d'Esquerra Republicana
POLÍTICA

Pere Aragonés, l'home que també se la juga a les generals

El president de la Generalitat no es presenta, però el seu futur depèn del resultat de diumenge

Falten gairebé 24 hores perquè obrin els col·legis electorals i Espanya comenci un nou cicle electoral. Alberto Núñez Feijóo o Pedro Sánchez: un dels dos arribarà a la Moncloa en funció de l'aritmètica parlamentària. Yolanda Díaz o Santiago Abascal també se la juguen i un mal resultat de Sumar o Vox pot condicionar el seu lideratge a curt termini.

A Catalunya Gabriel Rufián és segurament l'altre polític que té més a perdre aquest diumenge. Arriba a la cita electoral avalat per la victòria electoral el 2019 -per partida doble-, però està sota sospita. És un escuder fidel d'Oriol Junqueras, sembla amortitzat i la seva popularitat a Catalunya ha caigut a cotes molt baixes. I la sort de Rufián serà la de Pere Aragonès, el polític que no es presenta a les generals i que més se la juga aquest diumenge.

Pere Aragonès arriba a les eleccions de demà en el moment més fràgil de la presidència. Compta amb tan sols el suport de 33 diputats al Parlament, no ha aconseguit donar-se a conèixer en els dos primers anys i la sensació d'estar de pas a la plaça Sant Jaume li pesa massa.

Les seves possibilitats d'esgotar la legislatura i arribar al 2025 van disminuint cada dia que passa. Aragonès ha teixit aliances circumstancials amb els Comuns, el PSC o Junts, però a canvi de favors més enllà del Parlament. No hi ha un horitzó fixat a Esquerra i un pla de mandat: Pere Aragonès repeteix el mantra de “polítiques republicanes” sense que signifiqui res concret.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

Un resultat dolent d'ERC diumenge deixaria molt tocada la figura de Pere Aragonès. Segurament intentaria carregar el mort a Junqueras i forçar la seva dimissió com a president d'Esquerra, però és difícil que això serveixi per guanyar temps.

Perquè una cosa és la batalla interna, que Aragonès té guanyada sense fer res, ja que Junqueras està inhabilitat fins al 2031. Però la política catalana és ben diferent i el PSC i Junts sortiran a caçar si surten amb gana després del resultat de demà. Si aquest diumenge Pedro Sánchez perd i Junts guanya o empata amb Esquerra, Pere Aragonès ho té cru. El president es juga el seu futur a les eleccions generals.

➡️ Política

Més notícies: