Primer pla del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb rostre seriós mentre ofereix una roda de premsa, al Palau de la Generalitat, el 23 de gener del 2024, a Barcelona
POLÍTICA

Pere Aragonès menysprea els agricultors a la cara

La reunió va començar dues hores tardes i el President va despatxar els representants sindicals en només una hora

La gestió de les protestes agràries dóna una bona mostra de com funciona el govern a Catalunya. La reunió dels agricultors amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va endarrerir gairebé dues hores. En una trobada de només una hora, el Govern va emplaçar els afectats a una nova reunió d'aquí a quinze dies.

La indignació es va apoderar dels treballadors del camp que es van amuntegar a la Plaça Sant Jaume esperant solucions a les seves reivindicacions. La tensió va ser en augment, ja que els representants sindicals van ser rebuts al crit de 'fora sindicats'. Després hi va haver un debat intens sobre si quedar-se a Barcelona o tornar als seus territoris.

Una part important dels dos mil pagesos que van anar a Barcelona amb els seus tractors van decidir tornar a casa seva. Alguns van decidir quedar-s'hi, encara que la idea és que vagin tornant a casa seva al llarg del dia d'avui. Se'n van amb la sensació que els seus governants han rigut a la cara.

El conseller, satisfet amb la reunió

David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es va mostrar satisfet després de la reunió amb els representants sindicals del camp. El conseller va declarar en roda de premsa que l'objectiu era conèixer les reivindicacions del sector. També es va esforçar a insistir que durant la reunió ningú no li va demanar la dimissió, encara que a la plaça Sant Jaume els crits eren evidents.

Durant la sessió de control al Parlament, ahir al matí, el mateix conseller va defensar les reivindicacions del sector i va recordar que fa anys que prenen decisions conjuntament a la taula agrària. A la tarda, durant la reunió, va insistir a reprendre la taula de negociació amb el sector. Però els pagesos que esperaven fora de Palau exigien solucions immediates a la seva situació desesperada.

Els agricultors demanen uns preus justos per poder competir amb les importacions de tercers països. Es veuen perjudicats pels acords comercials que signen les elits a Brussel·les i que perjudiquen el producte local. ERC recorda que ha votat contra aquests acords, i al·lega que el problema no és de la seva competència.

El Govern, contra les cordes

Plou sobre mullat en aquest cas, ja que el sector primari es veu perjudicat per la mala gestió de la sequera del Govern. En primer lloc, per la manca de previsió i inversions que ha portat fins a aquesta situació. I en segon lloc, per les restriccions que afecta sobretot els treballadors del camp.

Els pagesos consideren que estan pagant els plats trencats de la incompetència del Govern i que les restriccions acabaran per ofegar el sector. A això se li suma el descontentament pels acords comercials de la Unió Europea. Les protestes van esclatar a Alemanya i es van anar estenent a altres països, fins a arribar a Espanya.

➡️ Política

Més notícies: