Primer pla de Felip VI somrient
POLÍTICA

Podemos apunta contra el Rei i sembra la sospita

Els morats temen que el PP faci un altre 'tamayazo'

El Rei Felip VI ha tingut en les darreres hores un difícil paper. Havia de decidir si encarregar la formació de govern a Alberto Núñez Feijóo, sense probabilitats d'assolir la majoria necessària, o a un Pedro Sánchez amb una majoria fictícia. El Rei es va decantar pel partit guanyador de les eleccions.

Era la solució més equànime, tenint en compte la fragilitat dels pactes amb Junts d'un PSOE que a més no va guanyar les eleccions. Feijóo va plantejar al monarca la capacitat d'aconseguir els quatre diputats que falten. I aquest va accedir per desbloquejar la legislatura, cosa que convé tant als uns com als altres.

Tot i això, Podemos ha utilitzat la decisió de Felip VI per seguir alimentant la seva croada antimonàrquica. Acusen el rei d'entrometre's a la vida política i d'afavorir sempre la dreta. A més, els morats sembren el temor sobre un nou 'tamayazo'.

Podemos ataca el Rei

Podemos i el seu entorn acusen el Rei Felip VI de “borbonejar” per haver encarregat al PP la investidura. Contraposen els 178 diputats aconseguits pel PSOE a la Mesa del Congrés, davant dels 138 del PP. Motiu pel qual consideren que el monarca ha actuat “en contra de la sobirania”.

Els dirigents de Podem demanen retirar al rei les funcions d'àrbitre de la política espanyola i cedir aquesta responsabilitat a la presidenta del Congrés. Per als morats, hauria de ser Francina Armengol qui presentés un candidat per a la investidura.

La Constitució estableix que “els actes del rei seran ratificats pel President del Govern i pels Ministres competents”. I que “la proposta i el nomenament del President del Govern seran ratificats pel President del Congrés”. Tot i això, acusen Felip VI de beneficiar arbitràriament la dreta.

L'ombra del 'tamayazo'

A més, Podemos ha advertit del perill de que els populars comprin diputats socialistes d'aquí a la data d'investidura. Els morats recorden els precedents de transfuguisme encoratjat pel PP des del famós 'tamayazo' a l'Assemblea de Madrid. Aquesta teoria és alimentada pels mitjans de l'esquerra.

Ignacio Escolar, director d'ElDiario.es, escriu: “El costum, aquest curiós argument per proposar Feijóo per a una investidura que tots saben que és matemàticament impossible (també el rei). Llevat que hi hagi un 'tamayazo', és clar”.

La veritat és que sectors de la dreta van proposar després del 23-J temptar diputats socialistes díscols per recolzar una coalició PP-Vox. Una proposta que finalment va quedar descartada, però que ara alimenta les suspicàcies. En les últimes hores, “tamayazo” s'ha convertit en tendència a les xarxes socials.

Divisió a l'esquerra

Però l'opinió de Podem s'allunya novament dels postulats de Sumar, que veuen amb bons ulls la decisió del rei. La seva ràpida decisió posa en marxa el rellotge de la legislatura i, a més, permet al PSOE i Sumar negociar amb Junts allunyats dels focus. Tota la pressió és ara per al candidat popular.

Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient

A més, veus internes de Podemos critiquen la gestió de les negociaciones per part de Sumar y fins i tot posen en dubte el carácter "progresista" de Junts. Tampoc ha sentat gens bé que Yolanda Díaz anés sola a la trobada amb el rei.

Això no fa més que aprofundir la divisió a l'esquerra i obstaculitzar les negociacions del bloc progressista amb Junts. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz tenen tres mesos per convèncer Puigdemont del seu suport a la investidura. En el fons, molts penses que el Rei Felip VI ha acabat fent un favor al candidat socialista.

➡️ Política

Més notícies: