Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès i Ione Belarra mirant-se i amb una imatge del Parlament de fons

POLÍTICA

Podem s'acosta a ERC per anar junts a les eleccions del 12-M a Catalunya

Un sector d'Esquerra veu amb bons ulls la incorporació dels morats per atraure el vot d'esquerres i competir amb els Comuns

Podem i ERC han iniciat converses perquè els morats s'incorporin a les llistes republicanes a les properes eleccions al Parlament, el 12 de maig. Els de Ione Belarra veuen molt difícil reeditar l'aliança amb els Comuns, però, en canvi, veuen la llista unitària amb Esquerra com una opció viable. Republicans i morats ja han mostrat anteriorment signes de bona afinitat política.

Cal recordar que ERC va mostrar en públic i reiteradament el seu suport a Irene Montero quan va ser sacrificada per Yolanda Díaz. Gabriel Rufián, el defensor més entusiasta de l'exministra d'Igualtat, va ser rebut en un acte de Podem al crit de 'sí es pot, sí que es pot'. El sector més esquerrà d'ERC veuria amb bons ulls la incorporació dels morats a les seves llistes, però les negociacions encara són en un estadi inicial.

Muntatge amb Gabriel Rufián amb els polzes a dalt i Irene Montero aplaudint, amb el congrés dels diputats de fons

La suma de Podem a ERC planteja diversos riscos. D'una banda, causaria un rebuig al sector més independentista d'Esquerra, que veu amb animadversió l'esquerra espanyola que representa Podem. D'altra banda, comprometria l'estratègia electoral dels republicans en un moment en què cal marcar perfil independentista.

Però tampoc no cal subestimar la necessitat d'ERC d'ampliar el seu ventall ideològic ara que les enquestes no li són tan favorables. D'altra banda, hi ha el ressentiment cap als Comuns i el seu 'no' als pressupostos que ha fet caure el Govern de Pere Aragonès. Amb la incorporació de Podem, ERC podria competir amb els de Jéssica Albiach per arrabassar-los vots i venjar-se així del Hard Rock.

El bloc de l'esquerra, dividit

La direcció republicana valorarà ara si Podem té cabuda a les llistes i si aporta més que resta a les seves expectatives electorals. En principi, el sector Junqueras-Rufián estaria més obert a incloure els morats a les llistes. En canvi, el sector Aragonès, més partidari de reconstruir la unitat independentista, seria més reticent a l'aliança amb els de Ione Belarra i Pablo Iglesias.

La realitat és que els esdeveniments de les darreres setmanes han acabat trencant el fràgil bloc de l'esquerra. El suport del PSC als darrers pressupostos i les aliances al Congrés i l'ajuntament de Barcelona havien apuntalat la possibilitat d'un futur tripartit amb ERC, el PSC i En Comú Podem. Però el 'no' dels Comuns als pressupostos i el 'no' d'Aragonès a governar amb Illa allunyen aquesta possibilitat.

D'altra banda, hi ha la ruptura entre Catalunya En Comú i Podem, els camins dels quals semblen separar-se definitivament. El portaveu dels Comuns, Joan Mena, ha reconegut que la reedició de la coalició és pràcticament impossible. És per això que els morats han posat la mirada a ERC per evitar concórrer en solitari.

ERC i Podem, nous aliats?

ERC i Podem tenen fins al 8 d'abril per decidir si hi concorren junts a les eleccions del 12 de maig. Si arriben a un acord, dirigents de Podem s'incorporarien a les llistes a les quatre circumscripcions com va fer al seu moment Junts amb Demòcrates. A més, el pacte assentaria les bases per a futurs acords entre Podem i ERC al Congrés dels Diputats, ara que tots dos no van gaire sobrats de suports.

➡️ Política

Més notícies: