Diversos migrants són atesos pels serveis d'emergències, al moll de La Restinga, a 9 de novembre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries
POLÍTICA

L'aplaudida reflexió sobre Open Arms que costa veure a TV3

El debat sobre la immigració il·legal ha canviat en poc temps i les ONG ja no tenen la mateixa bona premsa

Fa uns pocs anys, no hi havia la possibilitat de cap debat sobre les ONG que rescataven immigrants al mar. Al contrari, gairebé tots els discursos polítics i mediàtics volien capitalitzar aquestes organitzacions. A Catalunya, l'exemple més clar va ser el d'Ada Colau amb Open Arms, famosa ONG que té la seva seu a Badalona.

Durant aquests últims dies, Open Arms ha estat d'actualitat perquè la justícia italiana ha absolt l'exministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, d'haver bloquejat un vaixell de l'ONG. Aquesta circumstància ha motivat un canvi d'orientació en el debat sobre la immigració il·legal. En aquest sentit, les ONG cada cop són més criticades per ser col·laboradores de fet amb el tràfic de persones.

Diversos migrants viatjant en una piragua amb armilles salvavides al Mar Mediterrani

Perquè si una cosa és innegable és que les rutes migratòries il·legals les controlen màfies. En aquest sentit, els vaixells de rescat de les ONG formen part de la cadena migratòria que des d'un origen controlen els traficants. Concretament, els seus vaixells de rescat van a buscar les pasteres que les màfies han posat al mar i han portat fins al límit de les aigües territorials.

Aquest matís entre el rescat de nàufrags i anar a buscar persones és essencial. I així ho va reivindicar una tertuliana de TV3, la intervenció de la qual al programa Més324 s'ha fet viral. Segons va explicar aquesta tertuliana, les lleis del mar són molt “taxatives” amb els naufragis i res tenen a veure amb anar a rescatar deliberadament persones per portar-les a ports segurs:

El debat general de la immigració

El que planteja aquesta postura és que el debat de fons està en la immigració il·legal en el seu conjunt. És a dir, controlar les rutes migratòries, els fluxos de persones i les fronteres perquè així el tràfic il·legal no tingui marge d'actuació. Un dels efectes més preocupants de la immigració il·legal és l'enorme quantitat de morts que provoca, que el 2024 van arribar fins a les 10.500 a Espanya.

Això és una cosa que fins i tot Pedro Sánchez ha intentat matisar durant els últims mesos. En la seva última gira per Àfrica, Sánchez va dir des de Senegal que era prioritari evitar la immigració il·legal per poder controlar les màfies. I en la mateixa postura es troba ara Europa en el seu conjunt, que en menys de deu anys ha passat dels braços oberts al control de fronteres.

➡️ Política

Més notícies: