Persones marxant de nit amb pancartes morades que diuen "Digues no a la violència contra les dones", "Davant la violència de gènere no callis" i "Igualtat sense violència".
POLÍTICA

Catalunya tanca l'any liderant les agressions sexuals a tot l'Estat

N'hi ha prou amb passar de Terol a Tarragona perquè la taxa d'agressions sexuals es multipliqui per 7,5

El mes passat, el director general de l'Hospital Clínic, Josep María Campistol, va parlar que "cada any creix la violència sexual a la nostra ciutat. És un problema de salut pública de la nostra societat". I amb xifres a la mà, va concloure que el nombre d'agressions sexuals era "autènticament demencial". Certament, les dades oficials que anem coneixent confirmen aquesta advertència del director general del Clínic.

Segons el Ministeri de l'Interior, les quatre províncies catalanes lideren les xifres d'agressions sexuals de tota Espanya. De fet, si es compara amb la resta de províncies s'observa que Catalunya conforma un rànquing particular, bastant allunyada de la resta. Durant els nou primers mesos de l'any, totes les províncies catalanes van registrar 16 o més agressions sexuals per cada 100.000 habitants.

Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home

En el primer lloc es troba Lleida amb 20 agressions sexuals per cada 100.000 habitants i la segueix Girona amb 17,9. De seguida, entren Tarragona amb 16,5 i Barcelona amb 16. Encara que les xifres siguin més baixes, també destaca el cas del País Basc, que se situa clarament per sobre de la resta d'Espanya:

Unes polítiques que no funcionen

Aquestes dades venen a reforçar una de les dinàmiques més preocupants de la seguretat a Catalunya: l'augment de les agressions sexuals. Mentre que altres delictes comencen a donar una tímida treva, els delictes sexuals no s'aturen. Segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior, els furts han baixat un 7% a Barcelona, per exemple, però els delictes contra la llibertat sexual han augmentat un 3,2%.

Per la seva banda, l'Hospital Clínic va oferir una radiografia bastant exhaustiva de la comissió d'aquests delictes. El 44% de les víctimes són menors de 25 anys i gairebé el 60% van ser una violació. I com també han destacat les forces policials en altres ocasions, el 56% d'agressions es produeixen en l'entorn del domicili o d'un espai segur.

Totes aquestes dades confirmen que Catalunya té un veritable problema amb la gestió d'aquesta penosa problemàtica. Perquè, a més, les sèries històriques mostren que en aquesta situació del 2024 no ha estat una excepció. Al contrari, en l'última dècada hem passat de 8.900 delictes a 21.580.

Això col·loca una important ombra de dubte sobre les polítiques aplicades, així com sobre el to ideològic d'aquestes. Perquè l'èmfasi en qüestions feministes o 'queer' no sembla haver evitat que Catalunya tripliqui les taxes d'agressions sexuals dels seus veïns d'Aragó o València. N'hi ha prou, per exemple, de passar de Terol a Tarragona perquè la taxa es multipliqui gairebé per 8.

➡️ Política

Més notícies: