Antifrau investiga noves irregularitats relacionades amb els sous del Parlament
Les llicències per edat, una altra vegada al punt de mira
Segueix la polèmica per les llicències del Parlament que permetia als funcionaris de més edat cobrar gairebé el sou íntegre sense anar a treballar. El cas està sent investigat per l'Oficina Antifrau. Ara s'ha conegut una altra dada sorprenent: el 2021, just abans que se suprimissin les llicències, es van concedir el doble que l'any anterior.
Les llicències per edat són una forma de prejubilació que permetia als diputats cobrar sense anar a treballar cinc anys abans de jubilar-se. En destapar-se l'escàndol, el 2022, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va ordenar-ne la derogació. Alhora, però, va impulsar una nova figura per continuar perpetuant aquesta pràctica.
14,3 milions d'euros
El diari Ara publica ara que entre l'estiu i la tardor del 2021, mentre es discutia la reforma, es va multiplicar la concessió d'aquestes llicències. Segons el rotatiu, van ser expedides per l'exsecretària general del Parlament, Esther Andreu. Van ser 16 en total, algunes fins i tot amb 25 mesos d'antelació.
Les llicències per edat van ser suprimides el febrer del 2022, encara que es va aprovar una nova fórmula semblant. Els funcionaris de més edat poden teletreballar el 100% de la jornada cobrant el sou gairebé íntegre, cinc anys abans de la jubilació. Segons aquest mitjà, aquestes llicències han costat 14,3 milions d'euros a l'erari públic des del 2008.
Alguns beneficiaris estan cobrant aquestes llicències, encara que ja no estan en vigor, perquè van ser aprovades el seu darrer any de vigència. Aquests funcionaris estan cobrant sous mensuals de més de 6.000 euros de mitjana. Antifrau investiga ara aquesta irregularitat relacionada amb els polèmics sous del Parlament.
Polèmica i rebuig social
La polèmica torna a posar sobre la taula els privilegis dels funcionaris i els diputats del Parlament. Aquest mateix mes doctubre, la cambra va aprovar l'augment de 850.000 euros en despesa per a assessors. A més, es va aprovar traslladar les despeses a la Generalitat, que a partir d'ara es farà càrrec d'aquestes partides.
En canvi, les dietes no es van regularitzar com s'havien compromès els partits aquest estiu. Les dietes dels parlamentaris no tributen, i aquesta qüestió continua des de fa temps. Els partits proposen un increment de les dietes a canvi de la regulació. Aquesta qüestió ha generat un ampli rebuig social.
Més notícies: