Pla mig de Pere Aragonès assegut amb els braços creuats en una taula i somrient
POLÍTICA

L'ANC salva a Pere Aragonès

La via unilateral perd adeptes i deixa lliure el camí a ERC

Divisió i radicalització. Així es podria definir el moment que travessa l'independentisme com es va evidenciar de manera clara en els actes de la Diada de dilluns passat. Tot i la crida de partits i entitats a omplir els carrers, la manifestació convocada per l'ANC va ser de les més fluixes dels darrers anys.

Bona part de la desmobilització respon a l'hostilitat dels sectors radicals cap als més moderats. Va ser la mateixa ANC qui va tensionar el moviment en vigílies de l'11-S, carregant una vegada més contra l'estratègia de la negociació. Però en lloc d'atreure més adeptes, la via unilateral va quedar més aïllada.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Contra el que es podia esperar dies abans, el gran beneficiat va acabar sent Pere Aragonès. El cansament cap a l'ANC i l'estratègia suïcida de la unilateralitat reforça el president per afrontar la recta final de la legislatura enrocat en els seus postulats. ERC veu ara dissipar-se l'amenaça de les eleccions anticipades.

L'ANC demana eleccions

Una ANC transversal i amb influència podria exercir una pressió real per fer caure el Govern i anar a noves eleccions a Catalunya. Però l'entitat presidida per Dolors Feliu, radical i descaradament propera a Junts, ja només representa un sector minoritari cada cop més allunyat de la realitat.

Pla aeri de la manifestació de l'ANC a la plaça d'Espanya, amb milers de manifestants amb banderes estelades i diversos espais buits

El principal temor d'Esquerra era una mobilització massiva contrària al Govern durant la Diada. Això no va passar, o almenys no amb la contundència que esperaven alguns. I això dóna a Aragonès la tranquil·litat necessària per afrontar la negociació dels pressupostos del 2024 amb vistes a esgotar la legislatura.

Els Comuns ja han fet el primer pas animant el President a presentar uns comptes de consens per donar estabilitat a la seva legislatura. A més, ERC continua comptant amb la mà estesa del PSC, ara amb interessos compartits per la legislatura a Madrid.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

El president va reformar el Govern aquest estiu pensant a esgotar la legislatura, i per ara no es planteja un avenç electoral. El PSC no demanarà un avançament fins que es dissipi el camí de la investidura, i de fet Illa i Aragonès podrien acabar la legislatura de la mà. A més, si les negociacions a Madrid fructifiquen, ERC es podrà posar la medalla d'avenços importants per exemple en infraestructures i pacte fiscal.

ERC busca un nou líder

Pere Aragonès ha obert tímidament la porta a una reedició del Govern ERC-Junts, encara que de cara a la propera legislatura. A hores d'ara sembla poc probable que algú sigui capaç de reconstruir els ponts entre tots dos partits. Però dependrà en última instància de la investidura al Congrés i l'aritmètica de les properes eleccions al Parlament.

Pensant en el futur, ERC s'enfronta a diversos perills, però també veu amb optimisme la possibilitat d'una renovació per obrir una nova etapa.

En contra: La figura de Puigdemont s'ha vist reforçada en el marc de les negociacions amb Madrid i això preocupa a Palau. El seu protagonisme seria encara més gran si la llei d'amnistia li permetés tornar a Catalunya com el messies reencarnat. Davant l''efecte Puigdemont', Pere Aragonès acabaria definitivament empetitit.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

A favor: L'ocàs d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián assenyalen l'esgotament de la vella guàrdia i la necessitat d'una renovació. Sense oposició dins del partit, Pere Aragonès és l'home cridat a agafar les regnes de la nova Esquerra. El seu proper repte serà preparar el partit per a la gran cita de les eleccions autonòmiques del 2025.

Aleshores, l'ascens de Junts i l'amenaça de l'abstencionisme i la llista cívica seran les grans amenaces d'ERC. Però Aragonès respira ara tranquil: la Diada va deixar la sensació de que els sectors hostils no disposen del múscul que semblaven tenir.

➡️ Política

Més notícies: