Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

L'ANC prepara la venjança contra ERC i Junts

Oculten presentar llista pròpia a les properes autonòmiques

Pot tenir futur una nova llista independentista encapçalada per Dolors Feliu i les sigles de l'ANC? La que es considera principal “organització civil” de l'independentisme creu que sí. Per això, davant la possibilitat cada vegada més certa que ERC i Junts acabin fent president a Pedro Sánchez, amenacen amb saltar a l'arena electoral.

En què fonamenten els seus plans?

Per atorgar una base al seu pla, parteixen del resultat d'una consulta. De quin en concret? Doncs de la que va realitzar el Consell per la República sobre la conveniència o no que l'independentisme català doni suport a Sánchez en el seu intent de convertir-se en president.

En aquesta consulta, un 74,9% dels votants van indicar que Carles Puigdemont havia de bloquejar la investidura. El problema és que, sobre 90.000 possibles votants, només en van votar 4.021. La xifra equival a un 4,45% del cens.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, intervé durant una protesta convocada per l'ANC davant la Generalitat, el 24 de juliol del 2023, a Barcelona

Quant pesa l'independentisme més irredent?

Queda, doncs, una pregunta sobre la taula. I aquesta no és cap altra que la que ens interroga sobre el pes real de l'irredemptisme independentista. Dolors Feliu, que procedeix de Convergència, va acostar a l'Assemblea Nacional Catalana Junts.

L'anterior presidenta, Elisenda Paluzie, procedia d'ERC. La veritat, però, és que l'independentisme amb aixopluc a les institucions sembla jugar a favor de la realpolitik. L'independentisme màgic (el de volem un país on hi hagi gelat per postres cada dia) queda així per a l'anomenada “societat civil”.

Què s'amaga darrere aquest terme? Una particular amalgama d'activistes més donats a les manifestacions, els intents de –com diuen ells– “plantar cara” i l'agitació de carrer a la Meridiana.

Dolors Feliu ostenta sovint de ser la responsable d'haver trencat el pacte Junts/ERC a la Generalitat. A la Diada, es va dedicar també a “pressionar” les dues formacions independentistes més importants. Els deia que res del que passi “A Espanya” ha de preocupar un independentista autèntic.

Ara, sembla, pretén testar de debò la seva força en unes eleccions. Veurem si arriba a alguna cosa o l'ANC es converteix en la nova UDC, aquell partit que tots temien i va demostrar no tenir votants.

➡️ Política

Més notícies: