Lluís Llach parlant davant d'un micròfon.
POLÍTICA

L'ANC es prepara per al seu enèsim fracàs: la Diada de l'11-S

Falten 10 dies per la principal data assenyalada per un processisme cada vegada més dividit

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha esdevingut la viva imatge del processisme. És a dir, a la viva imatge del fracàs. A la pèrdua de tirada en els últims actes organitzats (van muntar una manifestació a Barcelona contra la investidura d'Illa a la qual van assistir poc més de 2.000 persones) se li suma la pèrdua de credibilitat.

La que havia de ser una entitat que tenia com a objectiu estar per sobre de qualsevol lluita partidista i pressionar-los perquè avancin cap a la independència, ha esdevingut un apèndix de Junts. Les crítiques ferotges a ERC i la defensa a ultrança de Puigdemont i la seva estratègia han estat el pa de cada dia de l'ANC. Sobretot, des que Lluís Llach va ser proclamat president fa uns quants mesos.

Si a tot això li sumes que l'ANC també s'ha convertit en una mena de basar 'tot a cent' per intentar facturar el màxim amb marxandatge ridícul, la fotografia que ens queda és per emmarcar. L'última ocurrència del quiosquet de Lluís Llach ha estat uns barrets de palla per la independència dels que fins i tot els mateixos indepes han patit un atac de vergonya aliena.

La Diada, el proper fracàs de l'ANC

Falten just 10 dies per a la Diada. Una data assenyaladíssima per a l'independentisme. Va ser, durant els anys àlgids del procés, el dia que centenars de milers de catalans sortien als carrers per reclamar la secessió. Tot i això, aquests 'meravellosos anys' per al processisme han arribat al seu final.

Una persona sosté un banderí a la manifestació convocada per l'ANC amb motiu de la Diada, Dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2022, a Barcelona

A la manifestació de l'any passat, l'assistència a l'acte pretesament massiu de l'ANC va caure considerablement. No va ser més que l'aperitiu del que es preveu per a aquest 2024. Les previsions són tan nefastes que fins i tot la mateixa entitat ha canviat radicalment les seves intencions per intentar maquillar el fracàs que vindrà.

Com que ja són conscients que les imatges de centenars de milers de persones per Barcelona no es repetiran, l'ANC ha apostat per organitzar actes descentralitzats. Hi haurà manifestació a la capital catalana, però també a Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. Totes a la tarda i més o menys a la mateixa hora.

La idea és no poder comparar les dades de les manifestacions a Barcelona d'anys anteriors amb les d'aquest 2024. Perquè, és clar, “aquest any hi havia manifestacions arreu de Catalunya”. Vaja, que la mateixa ANC ja assumeix que la seva capacitat de mobilització actual és a anys llum de la que va ser. I toca fer malabars perquè les comparacions no siguin tan odioses.

Més enllà de la pèrdua de capacitat mobilitzadora, l'ANC també s'ha atrapat per l'estratègia que ha volgut seguir recentment. Una estratègia basada a criticar ERC i fer seguidisme de Puigdemont. No són pocs els militants republicans que ja han anunciat públicament que no se senten representats per l'entitat de Lluís Llach. I que, per això, no assistiran als seus actes.

Un home amb camisa blanca i gorra negra parla davant d?un micròfon en una manifestació, envoltat de persones que sostenen banderes i pancartes.

Per part seva, la CUP sempre ha tendit a tenir certa al·lèrgia a aquest tipus d'actes massius i pretesament transversals. Mai, ni en els anys àlgids del procés, no han deixat d'organitzar les seves pròpies concentracions i manifestacions per la Diada. I aquest 2024 tampoc no serà una excepció. Poc o molt també afectarà l'assistència de la presumpta gran manifestació que organitza l'ANC.

També hi ha una altra part de l'independentisme que no se sent interpel·lada per l'ANC. Es tracta d'Aliança Catalana. Lluís Llach no va dubtar a titllar-los de “feixistes”. El partit de Sílvia Orriols ha fet de la lluita contra els processistes una de les seves principals cartes. I l'ANC és la representació viva d'aquest processisme en decadència. Una decadència que es va poder comprovar a l'últim cicle electoral i que viurà un altre capítol d'aquí a 10 dies per la Diada.

➡️ Política

Més notícies: