Primer pla de la presidenta de l'ANC Dolors Feliu
POLÍTICA

Ni l'ANC justifica Carles Puigdemont

L'entitat insisteix en el bloqueig de les institucions espanyoles com l'únic camí

La decisió in extremis de Junts de recolzar el PSOE a la Mesa del Congrés ha provocat una nova crisi en el processisme. L'independentisme radical ha carregat contra el partit de Carles Puigdemont, amb acusacions de “traïdors” i “botiflers”. Ni tan sols l'ANC, entitat afí a Waterloo, justifica la decisió.

A les portes d'una nova Diada, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha emès un comunicat criticant la decisió de Junts. "Només el bloqueig de les institucions espanyoles pot precipitar la fallida de l'Estat i abocar els partits espanyols a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar".

L'entitat que dirigeix Dolors Feliu veu el bloqueig “com una estratègia, i no una finalitat en si mateixa o una tàctica per aconseguir un millor posicionament dels partits a la partida estatal”. I adverteix que entrar en dinàmiques estatals d'eixos dreta-esquerra no ens ha servit mai i no ens servirà ara per fer efectiu el mandat del referèndum d'independència de l'1 d'octubre”.

L'ANC, crítica amb Junts

Per a l'ANC, “facilitar la taula[del Congrés]activament és entrar al joc de qui ens vol súbdits”. Afirma que Junts ha facilitat la constitució de la taula “a canvi de prebendes institucionals com la constitució de grup propi dels partits independentistes”. Això “és fer prevaler la tàctica partidista fent-la passar per sobre dels interessos i les necessitats de la nació”.

Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

L'entitat deixa clar que aquesta no és, al nostre parer, l'estratègia que ens portarà a la constitució de l'Estat català. El gran “perill”, adverteix, és que els partits “perdin de vista” l'objectiu de la independència.

Les condicions que els partits processistes han pactat amb el PSOE no convenç l'Assemblea. "Les comissions d'investigació o parlar català al parlament i la UE no són una opció creïble per part de l'Estat, que incompleix sistemàticament", diuen. Però a més, incideix que “rebaixen a mínims democràtics les expectatives que els partits independentistes ens havien plantejat”.

Junts, com ERC i la CUP

L'ANC també considera que "amb aquests pactes" el que s'aconsegueix és "el blanqueig d'Espanya a Europa". Defineix el sí de Junts a la Mesa del Congrés com “una submissió de l'Estat espanyol”. "Només la garantia del reconeixement de Catalunya com a nació sobirana pot exercir la força necessària per encarar el conflicte amb garanties d'èxit".

El comunicat de l´ANC arriba a menys d´un mes perquè se celebri la diada de l´11 de setembre. A l'horitzó hi ha les manifestacions de les entitats sobiranistes com la Diada i l'1 d'octubre. Però l'independentisme radical ja ha advertit amb mobilitzacions permanents si Puigdemont inviste Pedro Sánchez.

També serà interessant veure com reben els manifestants els dirigents de Junts en aquestes manifestacions. Els líders d'Esquerra ja han patit aquests darrers anys els escraixos, i ara pot ser el torn de Junts. I és que després d'ahir, ja posen els postconvergents al mateix sac que ERC i la CUP.

➡️ Política

Més notícies: