Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits
POLÍTICA

ANC, l'artefacte creat per ERC i Junts que ara se'ls gira en contra

Els activistes han cobrat vida pròpia


"El PSOE ha deixat molt clar que no cedirà a permetre un referèndum acordat ni passos cap a l'autodeterminació, no caiguem en paranys!". És el darrer avís de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les bases independentistes. L'entitat, impulsada pels partits processistes, busca ara impulsar una llista alternativa per enfonsar els partits processistes.

L'ANC es va constituir el 10 de març del 2012 al Palau Sant Jordi, com una plataforma cívica per ampliar la base de l'independentisme i promoure un referèndum el 2014. Els partits van tenir un paper important en la seva creació. Tot i que va néixer com una entitat al marge dels partits, com a representant de la societat civil.

Amb la presidència de Carme Forcadell, i en ple apogeu del Procés, l'ANC va aconseguir ser una entitat independent, transversal i mobilitzadora. Amb els anys ha patit el mateix declivi que el mateix Procés, consumida per la divisió i el sectarisme. Serà capaç ara de vehicular la indignació contra els partits de què va néixer?

L'ANC es reinventa

L'ascens de Dolors Feliu, pròxima a Puigdemont, com a presidenta de l'ANC, va convertir l'entitat en una part més de l'entramat de Waterloo. Es va alinear així amb altres guinguetes de l'expresident com el Consell de la República. Tots dos compartien no només afinitat política sinó també estratègia.

L'ANC, el Consell de la República i l'Estat Major de Waterloo amb Puigdemont al capdavant defensaven la tesi de la confrontació davant de la de la negociació. Això va enfrontar l'Assemblea amb ERC, i el va fer perdre el caràcter transversal. Progressivament va anar perdent també la seva capacitat de mobilització.

El gir de Junts ha abandonat la confrontació per la negociació i ha provocat una reorganització de l'espai. L'ANC fica ara Junts i ERC al mateix sac i posa en marxa el procés per crear una llista alternativa a les properes eleccions al Parlament. És així com l'artefacte creat pels partits processistes se'ls ha acabat girant en contra.

Rumb per fi del processisme

En la darrera trobada, l'ANC va aprovar per majoria la creació d'un grup de treball per impulsar una llista cívica. Una de les seves comeses serà crear un full de ruta, que tindrà la DUI (Declaració Unilateral d'Independència) com a eix central. Consideren que els partits han fracassat a la seva comesa, i que cal deixar pas al moviment popular.

En realitat, és un altre fracàs més dels partits processistes, que van creure una bona idea posar activistes al capdavant del Procés. Quan la política s'ha manifestat insuficient, els activistes han acabat sent la solució. La incògnita és ara saber com s'articularà la proposta i els lideratges.

El rumb de l'ANC cap a la llista cívica coincideix amb la divisió a Junts, i la previsible ruptura amb la sortida del sector de Laura Borràs. El partit quedarà així controlat per Puigdemont i el sector oficialista de Jordi Turull, és a dir, el Junts “polític”. D'alguna manera, serà com tornar al 2012.

➡️ Política

Més notícies: