Plànol curt de Pere Aragonès, de perfil i amb rostre somrient, en una compareixença com a president de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

La independència va per llarg

ERC assumeix que cal centrar-se a gestionar 'l'entrevista'

Tot i que el context polític actual ha revifat el somni processista de la independència, ERC ha llançat la tovallola i assumeix que la cosa va per llarg. Els republicans han proposat una “llei de finançament singular” per posar fi al dèficit fiscal. La idea és que el Govern recapti tots els impostos “mentre Catalunya no sigui independent”.

Els de Pere Aragonès han presentat les conclusions de la Comissió parlamentària sobre el dèficit històric de l'Estat amb Catalunya. "Considerem que la forma més resolutiva i eficaç per aconseguir la gestió dels plens recursos és que Catalunya sigui un estat", diuen en un comunicat. Però tot seguit reconeixen que això no és possible a curt o mitjà termini.

"En el mentrestant", diu el comunicat, "només veiem una via perquè la fiscalitat reverteixi en una millora en el dia a dia". Es tracta d'“una llei de finançament singular per a Catalunya que posi a les mans de la Generalitat la recaptació dels impostos generats per Catalunya”. El Govern reconeix així que la independència va per a llarg.

Les prioritats d'Esquerra

L'independentisme ha esclatat davant de la nova proposta d'ERC. “El dia de la marmota a Catalunya”, “Esquerra no vol la independència” o “estafadors” són només alguns dels comentaris que han inundat les xarxes aquestes darreres hores. Acusen els republicans d'haver-se instal·lat a l'autonomisme.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Al comunicat, ERC afirma que “el dèficit fiscal és una de les prioritats per encarar les possibles negociacions de cara a la investidura del govern espanyol”. També el traspàs de Rodalies, l'amnistia i l'autodeterminació. Encara que allò que més crida l'atenció és la mesura per gestionar els propis impostos.

Esquerra assumeix que Catalunya continuarà sent una comunitat autònoma durant molt de temps, i que mentrestant ha de gestionar els seus recursos. Aquesta visió pragmàtica xoca amb la via unilateral que agiten l'independentisme radical i Puigdemont des de Waterloo. ERC, de moment, resisteix la temptació de la unilateralitat.

Volen investir Pedro Sánchez

Tot i aixecar la bandera del referèndum per competir amb Junts, el partit d'Oriol Junqueras es prepara per investir Pedro Sánchez. Així ho ha deixat entreveure la consellera Laura Vilagrá en una entrevista a Las Mañanas de RNE: “No volem donar oportunitat a la dreta i ultradreta, però els nostres vots no estan garantits”.

Mentrestant, a Palau Pere Aragonès s'enroca per finalitzar la legislatura amb la mirada posada a les eleccions del 2025. A poc a poc es va dilucidant el nou escenari electoral. Esquerra haurà d'escollir entre reeditar el pacte amb Junts si hi ha una majoria independentista o vascular a l'esquerra amb un tripartit amb PSC i Comuns.

➡️ Política

Més notícies: