Muntatge amb fotos de personatge
POLÍTICA

Dues ciutats governades per la CUP on Aliança Catalana l'ha superat en vots

Els de Sílvia Orriols s'han imposat als cupaires a Berga i Girona

Aliança Catalana va irrompre a les eleccions d'ahir a la nit amb dos diputats al Parlament, un per la demarcació de Lleida i un altre per Girona. En una lectura més profunda dels resultats, trobem algunes dades curioses que revelen el canvi de paradigma a Catalunya. El partit de Sílvia Orriols ha estat més votat que la CUP a Berga i Girona, dos feus històrics on governen els anticapitalistes.

Aliança Catalana ha quedat com a tercera força independentista a Berga, localitat barcelona de 16.000 habitants, només darrere de Junts i ERC. Els de Sílvia Orriols han obtingut 726 vots, per 2.675 de Junts, 1.147 del PSC i 927 d'ERC. La CUP, que governa a Berga des del 2015, ha obtingut 183 vots menys que Aliança Catalana i queda en penúltima posició només davant del PP.

Primer pla de l'alcalde de Girona Lluc Salellas

AC també s'ha imposat a Girona, ciutat de 100.000 habitants on governa la CUP gràcies a un pacte amb JxCAT i ERC. Allà, els d'Orriols han estat cinquena força amb 2.518 vots, i tercer partit independentista darrere de Junts i ERC. Els de Puigdemont han guanyat les eleccions a la ciutat de Girona amb 14.279 vots, mentre que la CUP, tot i governar, ha quedat en setè lloc, darrere de Vox, amb 2.384 vots.

Menys de 10.000 vots de diferència

Aliança ha quedat per sobre de la CUP a una altra capital de província, Lleida, mentre que a Barcelona ia Tarragona els cupaires han obtingut més vots que els identitaris. Al panorama nacional la CUP ha obtingut dos diputats més que Aliança Catalana, però amb una diferència de vots molt ajustada. Els anticapitalistes han tret 127.850 vots per 118.302 d'Aliança Catalana, fet que suposa una diferència de 9.548.

L'enfonsament de la CUP s'emmarca en el retrocés important de l'independentisme, que suma els pitjors resultats i perd la majoria absoluta per primera vegada des que va començar el procés. A més de l'entrada d'AC, l'únic partit que millora resultats és Junts, tot i que de manera insuficient ja que s'han quedat set escons de la victòria. ERC i la CUP han protagonitzat la gran patacada de l'independentisme, amb la pèrdua conjunta de 18 diputats.

L'independentisme ha llegit aquests resultats com un toc d'atenció i una crida a reconstruir la unitat. Però també hi ha lectures que adverteixen d'un canvi de paradigma amb noves forces que han arribat per quedar-se i d'altres que fa temps que estan en un declivi imparable.

➡️ Política

Més notícies: