Plànol curt de l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, on intervé durant la primera jornada de la 38a reunió del Cercle d'Economia, a l'Hotel W de Barcelona, el 29 de maig de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

L'altre llegat de Colau: regalar 600.000€ a entitats afins abans de les eleccions

Segons informació del diari El Mundo, l'exalcaldessa Colau hauria atorgat subvencions a entitats amigues

L'exalcaldessa Colau hauria atorgat presumptament més de mig milió d'euros en subvencions poc abans de les eleccions. Es tractaria de subvencions destinades a ONG afins. Com l'Observatori DESC, on la mateixa Colau va treballar.

Poc abans de les eleccions

Segons ha pogut saber El Mundo, l'exalcaldessa Colau va destinar presumptament subvencions públiques de l'Ajuntament de Barcelona a entitats amigues. Tal com informa el mitjà, l'executiu municipal ho hauria fet mesos abans de les eleccions que, al final, van donar el poder a Collboni. La informació prové de la relació interna de despeses de l'Ajuntament i, de fons, de la fiscalització del PP després del canvi de l'alcaldia.

Així, durant el primer semestre del 2023 l'Ajuntament va subvencionar 35 entitats: com l'ONG en què la mateixa exalcaldessa va treballar abans de dedicar-se a la política. L'Observatori DESC, amb 167.300 euros de subvenció. Com diu la seva pàgina web, aquesta entitat “combina la incidència política amb la investigació” a l'àmbit dels “drets humans”.

En qualsevol cas, això se suma al mogut historial judicial de l'exalcaldessa. Fa poc, es va arxivar la causa contra ella per suposades coaccions a un fons voltor. D'altra banda, però, l'Audiència de Barcelona li va reobrir una altra causa per finançar entitats afins.

Reobertura d'una causa tancada

La reobertura de la causa va tenir lloc set mesos abans de les eleccions. L'Audiència va estimar el recurs de l'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. El tribunal va entendre que hi havia la possibilitat del delicte de prevaricació per haver permès la concessió de subvencions de manera directa.

D'aquesta manera, la querella preveu subvencions per uns 80 milions d'euros a entitats afins. Com el mateix Observatori DESC, l´Aliança contra la Pobresa Energètica o Enginyers sense Fronteres. Al seu dia, la fiscalia va considerar que l'alcaldessa havia delegat les seves funcions i que, per tant, no hi va haver adjudicació directa per part seva. Una cosa que l'Audiència demana tornar a investigar.

Per part seva, els Comuns deixen caure que se serviran de les comissions sobre el 'lawfare' per aclarir una presumpta persecució judicial a Colau. “Pocs polítics han tingut 16 querelles que després han acabat arxivades”, han assenyalat El Mundo. Per la seva banda, el PP parla “d'aixecar totes les catifes” i demana a Collboni que tingui cura d'atorgar subvencions a entitats afins.

➡️ Política

Més notícies: