Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC
POLÍTICA

Ada Colau marca el relat de Jaume Collboni i el pressiona parlant per ell

L'actual alcalde de Barcelona prefereix que la líder dels Comuns no formi part del nou govern, però ella li marca el camí a seguir


Les negociacions per formar un nou govern a Barcelona es troben a la recta final. Tot i que, al principi, hi va haver un acostament de Jaume Collboni a Xavier Trias, la situació ha fet un gir de 180 graus els últims dies. I tot sembla estar encaminat perquè hi hagi un 'tripartit' progressista a la capital catalana, format pel PSC, els Comuns i ERC.

Ada Colau ha esdevingut de facto la portaveu oficial d'aquestes negociacions. Ella ho té clar: “El govern progressista a Barcelona és 100% probable”. I ho diu així de clar perquè, segons la líder dels Comuns, a la reunió que van mantenir el cap de setmana passat, Collboni li va traslladar que "prefereix un govern d'esquerres a la ciutat". En aquesta direcció també apunten les informacions que asseguren que les converses entre socialistes i ERC s'han desbloquejat els darrers dies.

Tot apunta, doncs, que Jaume Collboni està cada cop més convençut de pactar amb les esquerres, allunyant-se així de la possibilitat de forjar una 'sociovergència' a la capital de Catalunya. De fet, Ada Colau ja ha dit que per part dels Comuns, el pacte podria ser una realitat de forma “immediata”.

Jaume Collboni vol Colau fora del govern municipal

Tenint en compte que, un cop s'aclareixin els pactes, Xavier Trias deixarà la política, l'actual alcalde no sembla que estigui disposat a compartir executiu amb un Junts dependent de Carles Puigdemont. Tot i la bona entesa amb Trias, un cop abandoni el seu lloc, els juntaires estaran a mercè de Puigdemont i el líder socialista a Barcelona no està gaire per la tasca d'haver de bregar amb aquest escenari.

Això acaba acostant-lo a un pacte progressista, però resulta que Collboni tampoc vol tenir Ada Colau a prop. La seva aposta seria que els Comuns donessin suport al govern de PSC i ERC des de fora de l'executiu, ja que socialistes i republicans tampoc tindrien majoria per si sols. I, en cas d'entrar al govern, que sigui sense l'exalcaldessa.

En qualsevol cas, si es confirma el gir del PSC a Barcelona, l'alcalde que no vol ser dependent de Puigdemont, ho acabarà sent de Colau. Una Colau que ja marca el relat i que segueix pressionant-lo per efectuar ja la nova versió del 'tripartit', tot i que es quedaria fora de qualsevol càrrec en aquest nou executiu. Un executiu que, malgrat els esforços en els darrers mesos de desmarcar-se de l'era Colau, tornaria a les polítiques que han marcat la ciutat els darrers anys.

➡️ Política

Més notícies: