Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona el dia de la seva elecció
POLÍTICA

Torna el seny a la Cambra de Comerç de Barcelona

Josep Santacreu és el nou president, amb encàrrec inclòs a l'ANC

La Cambra de Comerç de Barcelona torna a ser una entitat que té com a objectiu ser influent al món empresarial de Catalunya. Adéu a les ingerències externes després de quatre anys governada per una llista impulsada per l'ANC. El seny ha tornat a la Cambra amb Josep Santacreu, que es va presentar amb la llista Va d'Empresa i va derrotar Eines de País, la candidatura indepe.

El 20 de setembre passat Santacreu va guanyar les eleccions a la Cambra amb 31 escons dels 52 en joc, mentre que Eines de País només va sumar 21 representants. Va d'Empresa també va tenir el suport de quasi tots els representants patronals que van pactar Foment del Treball i Pimec, de manera que aquest 9 d'octubre va ser escollit Josep Santacreu per àmplia majoria.

El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona el formen 60 representants, 58 dels quals van estar a la sessió inaugural. D'aquests, 35 van votar Josep Santacreu, que ja va exercir com a president i va deixar clares les línies de treball. Santacreu va prometre una Cambra sense ingerències externes "ni influenciada per cap institució", en una clara referència a l'ANC ia l'independentisme.

Un dels problemes assenyalats pel nou president és la pèrdua d'influència i la vol recuperar sense fer soroll ni estridències. Santacreu vol una Cambra amb “veu pròpia” i sense oblidar reivindicacions per a Catalunya. "Es defensarà un nou model de finançament per a Catalunya. Alhora es treballarà per reduir els greuges fiscals actuals respecte a la resta de l'Estat i les corporacions que abusen de la fiscalitat", afirmava Santacreu.

Una Cambra de Comerç, doncs, independent, que vol una Catalunya competitiva i que és capaç d'exigir al Gobierno i al Govern. Un model totalment diferent del d'Eines de País, que va guanyar amb Joan Canadell -ara diputat de Junts- el 2019.

Imatge del polític Joan Canadell, de Junts per Catalunya

Eines de País s'enfada

Els presents en aquest ple inaugural van lamentar la llargada de l'acte, que va durar més de quatre hores. Part de culpa va ser de la candidatura indepe, que no va assumir la derrota i va assegurar que no s'havia complert la norma. Segons Eines de País, tots els acords haurien d'haver sumat dos terços, cosa que el secretari general de la Cambra va rebutjar. Els indepes també van qüestionar que el ple havia estat constituït en segona convocatòria.

"Podíem haver-ho celebrat en primera convocatòria si els membres d'Eines de País no haguessin entrat tard tot i estar a l'edifici", va respondre Santacreu. Sembla, doncs, que hi havia una estratègia per emprendre accions legals just abans de començar ja. En aquest sentit Eines de País va forçar fins a tres votacions per incloure alguns dels seus membres a la comissió executiva, però va fracassar en totes elles.

Gairebé tot va ser sobre el que estava previst. L'única sorpresa la va donar l'empresa Saba, de Salvador Alemany, que va votar a favor dels candidats independentistes.

➡️ Política

Més notícies: