Imatge d'un grup de radicals independentistes cremant cartells de partits polítics
POLÍTICA

L'abstenció indepe es confirmaria malgrat totes les 'amenaces'

Part de l'electorat independentista s'ha tornat a quedar a casa

La participació a les eleccions espanyoles del 23-J a Catalunya s'ha enfonsat onze punts i era del 48,6% a les 18.00h. Mancant conèixer les dades definitives, es tracta d'una dada que crida molt l'atenció i que assenyala un comportament diferent de part de l'electorat català.

Tot fa pensar que els partits processistes baixaran en vots i escons aquest 23 de juliol i més veient les dades de participació. Les dades en altres comunitats, com a Madrid també són a la baixa, però el vot per correu significarà gairebé el 10% dels totals emesos.

Però el que crida l'atenció és la baixada de la participació a Catalunya. Que es traduiria amb una baixada del vot en clau processista. Sense anar més lluny, a les 18.00 hores la participació reculava especialment Girona, plaça forta de l'independentisme, amb un simptomàtic 46,2% (-12,9%). La participació, però, no només hauria reculat a Girona, ja que també ho ha fet a Lleida 45% (-11,5%), Tarragona 49,2% (-8,4%) i Barcelona 49,1% (-11,3%).

Les trucades a la participació de Gabriel Rufián o Míriam Nogueras no han sorgit el seu efecte i la desafecció independentista s'hauria constatat després del daltabaix de les municipals. Cal recordar que el 28 de maig va ser el primer assalt i ERC, Junts i la CUP van patir baixades importants de vots. Ara, el 23 de juliol arriba per confirmar que hi ha una part important dels seus electors que ja no els votarien ni amb “l'amenaça” d'un govern de PP i Vox.

Les primeres enquestes de la nit situen ERC i Junts en una forquilla d'entre 7 i 9 diputats. Així, el partit de Gabriel Rufián podria perdre fins a 7 diputats, mentre que Junts aguantaria força bé el tipus. Serà divertit veure quin dels dos és la primera força processista. I compte també amb la CUP, que perdria segur el seu diputat a Girona i ja veurem què passa amb el de Barcelona.

Falten per conèixer encara les dades finals de participació, però ja podem confirmar que a Catalunya passa alguna cosa amb part del seu electorat. Serien les segones eleccions seguides amb una abstenció més gran que la de la resta d'Espanya. El divorci entre part dels indepes i els partits que els van prometre la república ja és una realitat.

➡️ Política

Més notícies: