Imatge d'Alberto Nuñez Feijóo votant al seu col·legi electoral
POLÍTICA

El PP guanyaria clarament i la dreta tindria majoria absoluta

Tanquen els col·legis electorals i arriben les primeres enquestes

Ja tenim el primer sondeig de les eleccions generals: GAD3 ha publicat el seu pronòstic a partir de les enquestes realitzades avui. Segons GAD3, el PP guanyaria les eleccions i aconseguiria 150 escons. En segona posició es quedaria el PSOE gràcies als 112 diputats que trauria.

Així doncs, la majoria absoluta seria per al bloc de dretes amb 181 diputats.

El resultat de l'enquesta de GAD3

PP: 150
PSOE: 112

Vox: 31

Sumar: 27

Junts: 7

ERC: 8

CUP: 1

Gràfic semicircular que mostra els primers resultats, segons GAD3, del resultat de les Eleccions Generals del 2023

Altres cadenes han publicat les enquestes. Les televisions autonòmiques, entre les quals hi ha TV3, s'han servit d'un sondeig de Simga2. El PP trauria entre 145 i 150, el PSOE entre 113 i 118. Sumar se situaria entre 28 i 31 diputats i Vox entre 24 i 27. La majoria absoluta del PP i Vox estaria a l'aire.

En clau catalana Junts i ERC tindrien 9 diputats tots dos, mentre que la CUP es quedaria amb un sol diputat.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo durant un acte de campanya del PP, a 18 de juliol de 2023, a Palma de Mallorca, fent el gest del polze cap amunt

El Partit Popular cerca la majoria més àmplia possible


Alberto Núñez Feijóo ha insistit al llarg de tota la campanya que vol aconseguir una victòria tan àmplia com sigui possible. El candidat del Partit Popular ha repetit per activa i per passiva que no vol dependre de Vox. I això només ho podrà aconseguir si guanya de forma aclaparadora respecte a la resta de formacions polítiques.

De fet, el líder del PP ha deixat clar les últimes setmanes que, en el cas de guanyar les eleccions, la seva primera trucada serà al PSOE. Alberto Núñez Feijóo ha remarcat que el que ell vol és que els socialistes deixin governar per força més votada. I, per tant, el que demana a Pedro Sánchez és que facilitin la seva investidura per no haver de dependre del partit de Santiago Abascal.

Pedro Sánchez amb rostre seriós al plató del cara a cara d'Atresmedia per a les eleccions generals del 23 de juliol de 2023


Pedro Sánchez ha demostrat moltes vegades que té més vides que no pas un gat. Tot i que, després de les municipals, el panorama era desolador per al PSOE, els socialistes arriben al 23 de juliol amb vida. Saben que guanyar és gairebé impossible, però diversos escenaris afavoririen l'actual president del Govern.

Un triomf insuficient del PP i Vox donaria ales a Pedro Sánchez. Tant per mirar de confeccionar una alternativa de Govern com perquè s'hagin de repetir les eleccions.


Els processistes volen evitar la caiguda lliure


ERC, Junts i CUP surten amb la convicció que perdran suports. La magnitud de la tragèdia és allò que els permetrà salvar o no els mobles. Evitar una majoria absoluta entre PP i Vox els donaria peu a somiar i ser mínimament decisius, tot i saber que, de totes totes, tindran menys forces que fa 4 anys.

➡️ Política

Més notícies: