Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Josep Rull demanant l'amnistia el 2021
POLÍTICA

Les 372 persones que han marcat la política catalana (i espanyola) des del juliol

La llei d'amnistia ha monopolitzat el debat polític els darrers mesos. Beneficiarà menys de 400 persones i evitarà la presó per als líders del Procés

La llei d'amnistia que aprovarà d'aquí pocs dies el Congrés dels Diputats beneficiarà unes 400 persones. Segons el ministre de Presidència, Félix Bolaños, concretament a 372. Es tracta del 0,0046% dels catalans. Dit d'una altra manera: a Catalunya hi ha 684 poblacions que tenen més habitants que els que es podran acollir a la llei d'amnistia.

Tot i això, el PSOE assegura que el "beneficiari absolut d'aquesta llei serà la societat catalana i també la societat espanyola". L'objectiu, afegeix Bolaños, és "la bondat", tot i que la realitat és que allò que busquen els socialistes són els vots d'ERC i Junts. Abans de les eleccions generals, Pedro Sánchez va negar per activa i per passiva una futura amnistia, de manera que la seva bondat ha aparegut quan només sumava amb Puigdemont. No és, doncs, que Bolaños sigui una germaneta de la caritat que ha vingut a aquest món a fer el bé; sense amnistia no hi ha pressupostos, no hi ha Moncloa, no hi ha poder.

Cal advertir que part d'aquestes 372 persones tenen poc a veure amb els acords secrets entre el processisme i el PSOE. Aquesta gent que va sortir al carrer, que va fer cas a Torra quan els deia “empenyeu”. Gent víctima de l'estafa de l'un d'octubre i que hauria de demanar explicacions a Junqueras i Puigdemont per les seves mentides.

Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

Aïllem, doncs, aquestes persones i centrem-nos en una classe política que va jugar a la independència sense fer res. Alts càrrecs, consellers i el seu “estat major” que ara quedaran amnistiats i podran tornar a ocupar posicions polítiques. Sense demanar perdó a uns -els que els van indultar i ara els amnistiaran-, ni als altres -els votants a qui van prendre els cabells i volen tornar a fer-ho-.

La llei d'amnistia no beneficiarà el conjunt de la societat catalana. Hi haurà 372 persones que no tindran causes judicials pendents i una quinzena que evitaran penes de presó. No canviarà res, només la situació personal dels que van ser de fanal l'un d'octubre. No els desitjo cap mal, fins i tot m'alegro per alguns que no hagin de pagar pel fet. Tot i això, crec que haurien de fer un exercici de valentia i demanar les disculpes de què parlava abans.

L'aprovació d'aquesta norma només anirà acompanyada d'una bona notícia: deixarem de parlar de l'amnistia. Portem des del juliol que monopolitza els debats, les aliances i l'aritmètica parlamentària. El futur de menys de 400 ha segrestat el debat públic i ja és hora que el Govern treballi.

Pedro Sánchez, parlant des del seu pupitre al Congrés dels Diputats

Després de l'amnistia, l'abisme

Un cop s'aprovi la llei d'amnistia, seria normal que la política tornés a ser el més important. S'haurà solucionat la situació de Puigdemont i els alts càrrecs, seria hora de començar a governar. El problema és que seguirà el xantatge permanent dels socis de Pedro Sánchez, monopolitzant el debat i endurint les seves exigències. En menys d'un any hi haurà eleccions a Catalunya, ja us podeu imaginar el postureig de Gabriel Rufián i Míriam Nogueras per marcar paquet.

Des del 23 de juliol, 372 persones han marcat el debat polític a Espanya. Un cop superada aquesta etapa, no tinguin esperances, seran 14: els diputats d'ERC i de Junts al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: